8 325 ученици ще влязат в класните стаи в област Велико Търново

942
8 325 ученици ще влязат в класните стаи в област Велико Търново
Снимка: БГНЕС

8 325 ученици ще влязат в класните стаи във великотърновските училища на 15 септември. 6 696 от тях са възпитаници на учебните заведения на общинско финансиране, а паралелките, в които се обучават, са 317. 1 629 са учениците в петте професионални гимназии. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

Близо 700 са първолаците, които за първи път ще чуят училищния звънец този петък. Те са разпределени в 33 паралелки. Най-много са първите класове с СУ „Емилиян Станев“ – седем на брой, с общо 159 ученици. Следват ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ с по пет паралелки и съответно - със 121 и 123 първокласници. Четири са класовете за най-малките ученици в СУ „Вела Благоева“ /91 деца/, а по две са паралелките в ОУ „Димитър Благоев“ и ОУ „Петко Р. Славейков“. Първолаците в селата Леденик, Самоводене, Водолей и Балван ще се обучават в слети маломерни класове.

20 деца от Девня ще бъдат обхванати от механизма за връщане в училище

20 са децата, живеещи на територията на община Девня, които трябва да бъдат обхванати от междуинституционалния механизъм за връщане в у...

2 568 са малчуганите в забавачките във Велико Търново. 86 са групите в детските градини, а три – в яслите, с общо 67 деца. Седемнадесет са групите за петгодишните великотърновци, обхванати в задължителното обучение. Толкова е броят на детските колективи и във възрастовата група на шестгодишните. 566 от децата на тази възраст са обхванати в целодневните детски градини, а 158 – в още девет групи в полудневните забавачки към училищата.

За първи път във Велико Търново четиринадесет помощник-учители ще помагат на своите колеги в детските градини. Седем от тях нямат трудов стаж, затова ще бъдат назначени на длъжности за стажант-учители. Младите хора ще имат възможността да натрупат ценен опит при доказани и опитни професионалисти в сферата на предучилищната подготовка. При желание от тяхна страна, помощниците ще могат да продължат да работят в детските градини. Идеята се роди по време на срещата на младите учители, провела се през юни в местността Ксилифор по инициатива на ОУ „Бачо Киро“ и с подкрепата на кмета на Старата столица Даниел Панов. По време на форума гостува просветният министър Красимир Вълчев.

В четвъртите групи на детските градини шестгодишните великотърновци ще изучават английски език. Обучението е безплатно и ще бъде организирано от общинския Център за подкрепа и личностно развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново