Ананиев за ветото на Радев: Написалите го не са наясно с материята

1739
Ананиев за ветото на Радев: Написалите го не са наясно с материята
Снимка: БГНЕС

Искам да се обърна към всички български граждани и хора, които имат нужда от лечение от тежки заболявания - в момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси, използвайки една много чувствителна тема като здравето на българина, в това число на нашите деца. Нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами лекарства и с оказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните прилагани в Европа и света медикаменти. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с наложеното от президента Румен Радев вето върху параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.

На 8 декември 2017 г. държавният глава Румен Радев наложи вето на § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на закона налага мораториум на около 20 нови молекули, одобрени за приложение в България, но непокривани от касата досега.

Държавата тръгва срещу източването на НЗОК и практиката "болница в болницата"

Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата започват масирани съвместни проверки в болниците в страната, които получават ср...

Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

Здравният министър каза днес на брифинг, че голяма част от новите молекули не фигурират в българските фармакотерапевтични ръководства, предаде БГНЕС.

„През седмицата чухме много обиди, наричаха ни по най-различен начин. Забелязах значителна част хора, които ги виждам непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се дебатира. Това показва начина на организация на този протест. През седмицата излязоха и български учени, професори, излязоха директори на болници, които се занимават професионално с лечението на гражданите, те според мен, казаха истината и доказаха тезата, която се опитвам да докажа и аз. Ще дам пример със сутрешното изказване на проф. Гайдарски, който каза, че българското население се лекува с най-качествените лекарства, които са доказали своя терапевтичен ефект”, допълни Ананиев.

Вчера се върнах от Съвета на министрите на здравеопазването в Брюксел. Там една от основните теми беше за лекарствата. Разговарях с почти всички министри на здравеопазването в страните - членки на ЕС. Едно от големите им притеснения е натискът на фармаиндустрията, които искат да вкарат най-бързо новите молекули, за да могат възможно най-бързо да възстановят инвестициите, които са направили за тези молекули. Те се притесняват, че някои от тях не са минали периода на изследване, а се бърза да се включат в лечението на гражданите. Имало е случаи, в които пациентите имат сериозни травми, има случаи даже, които са с фатален край. Много внимателно трябва да разсъждаваме по темата за новите молекули, предупреди здравният министър.

Ананиев: Резултатите от специализираната акция показват, че лекуваме с най-доброто в Европа

Резултатите от проведената акция показват, че лекуваме българските граждани с най-доброто, което се предлага в Европа. Това каза здравн...

Той подчерта и че една от основните теми, която ще се разисква по време на председателството ни, е темата за лекарствата. „Там ще се кажат много неща и ще се разберат мотивите, които аз излагам сега”, отбеляза Ананиев, след което се обърна към президента Румен Радев с думите:

„Ние ще направим нашите мотиви за ветото. Но неговите мотиви, че ако ги няма тези нови молекули, няма да бъдат гарантирани конституционните права на гражданите, и няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и пред възможността да се лекуват или че се нарушава равенството на гражданите, според мен са най-малкото несериозни. Писал съм мотиви към вето на президент и мисля, че тези хора, които пишат мотивите на президента трябва да са по-добре запознати с материята, за която пишат”.

Ананиев е категоричен, че в нашата страна, в нашата НЗОК 30% от разходите на публичния фонд отиват за лекарства. „В страните-членки на ЕС този процент се движи между 15 и 20. Самите министри на здравеопазването на срещата в Брюксел останаха изненадани от нашия позитивен лекарствен списък с многото лекарства и с ускорените темпове на приемане на новите молекули. България е една от страните, които най- бързо вкарват новите молекули, създадени от фармаиндустрията. Това е важно, защото невинаги новите молекули преди тяхното изпитване носят положителен ефект върху лечението на българските граждани”, заяви още министърът на здравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com