Ангелов: Мерките на национално ниво няма да са справедливи за хората

1081
Ангелов: Мерките на национално ниво няма да са справедливи за хората
Снимка: БГНЕС

Броят на болничните легла, предназначени за пациенти с COVID-19 в област Бургас, ще бъде увеличен. На локален принцип ще бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки, целта на които е ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция в региона. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в Бургас, след като участва в заседание на Общинския кризисен щаб.

„Отчитаме тревожно увеличение на броя повиквания към Националната система 112. Ръстът е с 30%, като 40-50% от всички обаждания са за граждани с COVID-19“, посочи здравният министър. По тази причина, за да бъде нормализирана ситуацията в областта, по-късно днес директорът на регионалната здравна инспекция в Бургас ще предложи на Областния кризисен щаб от петък, 12 март, за две седмици да бъдат преустановени присъствените учебни занятия за класовете от 5-и до 12-и клас, работното време на ресторантите да бъде намалено до 22.00 ч., както и временно да бъдат преустановени посещенията във фитнесите и търговските обекти - тип мол.

Министър Ангелов: Ситуацията е сериозна, пандемията не е отминала

Ситуацията в страната е сериозна, на няколко места има сериозен натиск върху лечебните заведения. Нека не си мислят хората, че пандемия...

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че към настоящия момент локалният принцип за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки е най-уместен, тъй като има области с нива на заболяемост под 50 на 100 хил. души население, както и други с над 500 души на 100 хил. души население. „Това означава, че предприемането на действия на национално ниво не би било справедливо за хората. Целта е чрез въвеждането на регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи“, коментира министърът и уточни: „Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим тогава, когато залогът е животът и здравето на хората“.

Това, което ще се направи на национално ниво, е в рамките на днешния ден да бъде издадена заповед, с която временно се забранява износът на нискомолекулярните хепарини и миорелаксантите. Целта е при повишено потребление на тези лекарствени продукти държавата да разполага с достатъчни количества, така че на всеки нуждаещ се български гражданин да бъде осигурен бърз достъп до подходяща терапия, стана ясно още от думите на здравния министър.

До края на месеца се очакват още 500 000 дози ваксини, съобщи още министърът на здравеопазването при посещението си в Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com