Близо 190 хил. са били инвалидизирани през 2013 г.

10709
Близо 190 хил. са били инвалидизирани през 2013 г.
Снимка: БГНЕС

Броят на инвалидизираните за 2013 година е 187 949. От които над 69 000 са се явили за първи път на ТЕЛК.  Информацията съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов по време на парламентарния контрол.

"Когато повдигнах въпроса за на инвалидизираните хора, съм имам най-малко илюзията, че различни организации ще го приветстват", коментира Москов, цитиран от агенция "Фокус".

Москов обещава, че ТЕЛК-овете остават, докато реформата не бъде изпипана

Мога да потвърдя това, което казва социалният министър Калфин. Докато не бъде завършен процесът за въвеждане на съответните специалисти...

Здравният министър обясни, че иска да се говори публично по този въпрос както заради хората, така и заради финансирането, което идва от държавата. „Това, което трябва да се направи е да се даде възможността хората бързо и реално да получават лекарска експертиза, което се корени в това лекари да могат да дават такава оценка и да се раздели чисто медицинската експертиза с някакви социални придобивки, които вървят с нея“, допълни Москов.

По време на днешното заседание стана ясно, че министерствата на труда и социалната и политика и здравеопазването упорито работят заедно по промяна системата за даване на оценки по трудоспособност през ТЕЛК.

В отговор на депутатско питане по време на редовния парламентарен контрол здравният шеф Петър Москов увери шепата останали на работа депутати, че двете ведомства са се организирали в работна група, която изчиства законодателните текстове по въпроса, информира Нюз.бг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com