Болниците у нас имат нужда от кръв, даряваме двойно по-малко от стандарта на СЗО

1392
Болниците у нас имат нужда от кръв, даряваме двойно по-малко от стандарта на СЗО
Снимка: Thinkstock/ Guliver

За съжаление, у нас нуждите на здравните заведения от кръв не са задоволени. Средният брой на кръводарителите е двойно по-малък, 22-23 на 1000, в сравнение със стандарта на Световната здравна организация (СЗО) – 50 на 1000.

Това каза д-р Живка Димитрова, началник отдел "Здравна политика и първа помощ" към Българския червен кръст (БЧК). „Целта е у нас кръводарителите да достигнат 24-25 на 1000, което прави 185 000 кръводарителя на година“, посочи д-р Димитрова, цитирана от "Фокус".

Започна пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване

Националният център по трансфузионна хематология стартира ежегодната си пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване....

По думите ѝ, когато се достигне тази бройка, ще бъдат задоволени нуждите от кръв и кръвни продукти за здравните заведения в страната. „Най-много хора у нас са с кръвна група А, след това кръвна група 0, след това В и АВ. Понякога няма кръвна група 0, което е универсален дарител, друг път - В. Това е много индивидуално. От всички групи може да има недостиг в един момент“, коментира тя.

Според нея през последните години усилията на БЧК са насочени към изграждане на позитивно отношение към донорството и в частност към доброволното кръводаряване сред учащите и младите хора.

Промяната на нагласите обаче спрямо донорството е бавен, труден и скъпоструващ процес, който си заслужава цената. Смятаме, че това е правилният път, който ще гарантира успешното преодоляване на негативната ситуация у нас, свързана с постоянния недостиг на кръв и кръвни съставки“, посочи д-р Димитрова.

Междувременно се проведе пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под наслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!”

80% от кръводарителите в страната са близки на пациентите

Отчита се пореден спад на кръводарителите у нас. Според данните 80% от кръводарителите в страната са близки на пациентите, а едва 20% д...

Кампанията стартира преди повече от 10 години. „Използваме този ден, защото хората отиват в църквата да запалят свещичка за здраве, да вземат върбово клонче – символ на пролетта и възраждащия се живот. Точно в този момент стотици хора се борят за живота си. Техния живот зависи от нашата съпричастност и човеколюбие”, каза д-р Живка Димитрова от БЧК. Само за София са необходими над 100 литра кръв на ден.

„Това с огромни количества кръв и тя може да бъде дадена само от хора. Кръвта не може да бъде заменена с медикаменти, нито пък да бъде произведена по изкуствен начин”, заяви д-р Димитрова. Тя забеляза, че доста хора са откликнали на благородната инициатива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com