X
 
 

Британски специалист за родилните практики у нас: Това трябва да спре!

83584 12
photo of Британски специалист за родилните практики у нас: Това трябва да спре!
Снимка: Thinkstock
Британската акушерка Шийна Байръм публикува в сайта си впечатленията на своята колежка Трейси Купър, която е била на посещение у нас през април тази година. На сайта си Байръм споделя мнението на Купър, която е останала неприятно изненадана от родилните практики, които се прилагат върху родилките в болниците в България. 

Гостуването на д-р Купър е по покана на акушерския кабинет „Зебра“ и по европейски проект, който финансира изследвания в сферата на грижите за бременни и естественото раждане.

Според Купър на бременноста и раждането се гледа като на рисково събитие от медицински характер за всяка жена, а не като на нормално житейско събитие. Разчита се предимно на апаратура, а не на акушерски грижи и лично отношение – има голям брой ненужни интервенции, без каквато и да е клинична причина:

– по време на бременността – медикаменти и изследвания

– по време на раждането – клизма, бръснене, натискане на корема, рутинно използване на окситоцин и рутинна епизиотомия.

Трейси Купър е учудена от факта, че "бебетата са отделяни от майката веднага след раждането и са държани отделно. В много случаи майките имат достъп до бебетата само два пъти на ден за период от 30 минути. Няма протоколи за оставяне на бебето в стаята на майката и тридневният престой в болница след нормално раждане е задължителен.“

По думите ѝ много майки са споделили, че не искат да раждат повече, за да не преживеят отново този ужас. Други са готови дори да родят сами неасистирано вкъщи, защото се страхуват от следващо болнично раждане.

"Можете ли да си представите, че сте с контракции, без партньорът ви да е до вас, в стая пълна с непознати хора? Вие сте напълно обездвижена, акушерката е буквално легнала върху вас и притиска корема ви с цялата си тежест, докато ви правят рутинна епизиотомия. А когато излезе главичката на бебето, лекарят издърпва телцето, без да има контракция. Бебето ви е отнесено веднага и не можете да го видите най-малко два часа? Това се случва всеки ден. Това трябва да спре!", потресена е д-р Купър.

Научи скритата си сила според деня на раждане

Раждането на човек не е случайно, а в съответствие с неговия духовен път, който трябва да извърви на Земята. Изборът на определен ден о...

"Грижата за родилките не е на основата на доказани практики, а на рутинни и остарели процедури", допълва още Купър и казва, че жените постъпват в болницата сами и без придружител по време на раждането, който са ги подкрепя. Според нея "това увеличава риска от психологични проблеми, трудности с кърменето, емоционални проблеми и трудно установяване на емоционална връзка и привързаност между майка и бебе."

Д-р Купър привежда и тревожна статистика, според която в България процентът на ражданията с цезарово сечение е цели 42 на сто, перинаталната смъртност е 11 /1000 при средна за ЕС 7,14/1000, мъртвородените деца са 8% при средни стойности за ЕС от 5,27%, неонаталната смъртност е 4,5%, при средна стойност за ЕС от 2,74%.

Купър призовава да бъдат подкрепени колежките ѝ акушерки в България, за да може да се сложи край на тези "нечовешки практики".

В изложението си д-р Трейси Купър обръща внимание и на професионалните трудности и ограничения, които срещат акушерките в България. За разлика от другите европейски страни, и в частност Великобритания, у нас те са доста ощетени от страна на професионалните дейности, които могат да извършват.

В България има една-единствена самостоятелна акушерска практика, въпреки че отварянето на такива е разрешено от 2011 година.

Раждането под хипноза все още е непопулярно в България

През последните години се заговори за раждане под хипноза, което цели притъпяване на неприятните усещания на родилката, но в България т...

"Акушерките нямат интерес да отварят собствени практики, защото законите не им дават право да упражняват пълния спектър от услуги за базовите предродилни грижи като назначаване на изследвания и взимането на клинични решения. Тези елементи от предродилните грижи са поверени изцяло на гинеколозите дори при нормално протичащи бременност и раждане", посочва д-р Купър.

Тя допълва, че дори единственият акушерски кабинет (бел. ред. - "Зебра") у нас не може да сключи договори със Здравна каса. В същото време средната възраст на акушерките в България е 52 години и много от тях работят на две места, за да могат да се издържат.

Купър не скрива и разочарованието си от факта, че по време на посещението ѝ в България е била организирана кръгла маса на тема “Нужни реформи за оптимизиране на майчиното здравеопазване у нас“, в която са взели участие представители на СЗО, посолството на Великобритания, Съюзът на акушерките, Коалиция за майчино здравеопазване и много бъдещи родители, но не са присъствали, въпреки поканата, представители на Министерството на здравеопазването и Съюзът на гинеколозите.

Статията на д-р Купър завършва със следния призив: „Нека дадем гласност на страданието, през което преминават българските жени и акушерки и разпространим този факт в социалните медии.

Нека се опитаме да убедим правителството на България да промени наредбите, които третират раждането като събитие, изискващо спешна медицинска намеса и да признае ролята на акушерските грижи като начин за подобряване на бъдещето на българските жени и техните семейства. Промяна, която ще спомогне и за намаляването на ненужни медицински разходи.“

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

12 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  и кво викате, абсуре е в 2016 година да се разчита на апаратура, вместо на билки и баячки, а??? Брей...ти да видиш, че се спестявали и разходи така...КОЙ ПЛАЩА за тия глупости да се публикуват, питам аз, и по БНР вече 2 пъти поне ги пропагандират??? Кой финансира туй здруженийце, таз женица изобщо лекар ли е или не??? Егати и цинизмът - без специалисти, евтинко, пък и се радвайте, че е "естес виж още ›› твено", ноу, тенкс, в Англия касата е за естествения подбор, там детската смъртност е абсурдна за развита страна, равдаемостта им е висока, щото майките масово НЕ работят, не знам кой ви излъга, че там е много хубаво...
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  kakvo im govorish, една приятелка в Холандия преди години изобщо не искаха да я вземат в болница да ражда, ако не е патология, вкъщи като куче и тва е. Друга в Англия с ангина на детето му предписват парацетамол, сладолед и кърмене на 2 години, от моя личен опит да се доредиш до изследване в Бристол е почти невъзможно, чакаш, ако не ис умрял по телефона ти съобщават резултата дали е ОК, без да мож виж още ›› еш да видиш показатели, в БГ по интернет вече ги виждаш, само на частно е ок, ама е майка си и баща си като кинти, а в БГ за 20 евро си на модерната апаратура във всяка клиника, ехографа го пестятм дреме ти на шмайзера, че имало аквариум в болницата. Скоро имаше статистика на СЗО и БГ беше на челно място, хора, в чужбина е почти невъзможно да те заболи гъзът днес и да отидеш утре на специалист, особено без много пари
  : 0 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Мда навсякъде там е така. с бронхит стигаш да пневмония преди антибиотика да им се откъсне от сърцето. за болки в кръста изписват упражнения от ъоутубе. Keep an eye on it е фразата с която шаманстват. но ще е така докато касата плаща за всички дет са там и нашите квачки също дето раждат там без лекари. сега като дойдат мигрантите ще е подобно и в германия
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • допълнение 3 допълнение преди 3 години Профил на трол?
  След 1989 г.с провеждане на така наречената здравна реформа, която превърна лекарите в търговци регистрирани по Търговския закон които се интересуват само от печалбата в България процентът на ражданията с цезарово сечение е цели 42 на сто, перинаталната смъртност е 11 /1000 при средна за ЕС 7,14/1000, мъртвородените деца са 8% при средни стойности за ЕС от 5,27%, неонаталната смъртност е 4,5%, при виж още ›› средна стойност за ЕС от 2,74%.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  В България при първите 2 раждания на жена ми я подложиха на стресови състояния. Първия път и спукаха принудително водите защото имала разкритие, но пък нямала контракции и след това се получиха неспирни контракции и биха болкоуспокояващо. На всичкото отгоре се уплашили, че така ще задушат или удавят плода и сестрата направо и легнала на корема -имаше 6 насинени ребра и след това 18 шева.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Защото там живеехме, УМНИКО.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Аз съм мъж и присъствах на ражданията и на двете ми деца. Те се родиха в столична болница в Лондон, Великобритания. Първото раждане протече чисто и просто 4 дни! Според "модерните" британски техники, за които се говори, не може да ви приемат в болница, ако контракциите не са на всеки 3 минути, а разкритието 10 сантиметра! Това не са глупости, а самата истина. Три пъти ни връщаха от спешн виж още ›› ото отделение поради това, че не отговаряме на техните разбирания за раждане. На третият ден, късно вечерта след малък, но български скандал ни приеха, като жена ми я натъпкаха с успокоителни, защото нито беше яла, нито спала 3 денонощия! На следващият ден, се оказа, че през нощта са изтекли водите и детето седи в негостоприемна среда повече от 5 часа! Вкараха ни /и аз бях/ една стая, в която имаше апарат с райски газ, бутон за повикване и топка за пилатес. Сестра и показа как да седи на топката и да прави разни движения, които спомагали за раждането и да диша през апарата газ! След около 2 часа, нищо не се промени и тя нямаше разкритие според критериите им. Сложиха епидурална упойка, която не беше планирана, защото трябвало да ражда нормално! След като сложиха упойката /вече 11 часа на обяд/, контракциите спряха и раждането се преустанови! Вкараха я по спешност в зала за секцио /в която пристъствах/. Детето беше с усукана пъпна връв и не му били добре тоновете! Срязаха я за 15 минути и и сложиха детето върху ръката с абоката, която междувременно не беше чувствителна. Това е зада бъде майката с детето, според "модерните английски методи". След това, некъпаното дете /пак по английски/ го сложиха в една стъклена количка и го тупнаха до майка му в една голяма стая с още 3 родилки, децата им, придружителите им и посетители, които липсваха само вечер! Извинявайте, ама що не си гледате вашите болници, а се разправяте с нашите. Ние си имаме кусури, но точно пък вие да ни обяснявате кое е хуманно и кое не, предвид опита, който имам с вас, ай сиктир от разбирачи!
 • Марина 1.1 Марина преди 3 години Профил на трол?
  Много съм съгласна с вас!!! И аз преминах през почти същото !!! Вярно че в Бг прекаляват понякога ... Ама ние си ги знаме ... Че е за пари ... Ама тука в Англия пък съвсем хич ги няма !!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Споделям мнението напълно от челен опит с приятелка която ражда в Лондон. Просто пълен ужассс.
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Трябваше да си родите децата в БГ Анонимен , българина все недоволен.....не ви е харесало раждането в Англия , а защо и второто пак там????
  : 15 !
 • Анонимен - жената на анонимния 1.4 Анонимен - жената на анонимния преди 3 години Профил на трол?
  Това пък изобщо не е Ваша работа. Тук разговорът е свързан с "вече родилите", а не с избора "да родя ли в България". И само да отбележа, че по време на проследяването на бременноста те слушат с фуния, прилепена до ухото на баба акушерка-етиопка. Мерят корема с метър на ИКЕА. И след операция те изписват в първите 24-и часа, нигерийка идва вкъщи да дава инструкции. Така че тези, виж още ›› които ще раждат и сега им предстои избор дали да родят там или не - могат да преценят. Всичко е индивидуално разбира се. А болниците - даа - държавните болници са с вътрешни стъклени асансьори, с огромни аквариуми с рибки - красота. Пожелавам леко раждане на всички - и в България, и по света. Но тази статия е насочена СРЕЩУ всичко българско и родно, така че вие, който/която обвиняване, че българите "са недоволни", стойте си доволен/на и раждайте вкъщи във ваната - това е Ваш избор по английската здравна система.
  : 2 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Анонимен 1.3, явно българинЪТ освен недоволен, е и прост, научете се да пишете правилно, преди да давате акъл на хората, докато такива като Вас мърдат, всякаква чужда измет ще ни води за носа...
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 17-23 юни

Овен През тази седмица промяната за вас ще е просто необходима. Виждате ,че важни за вас дела буксуват, животът продължава, но вие стоите на едно...

Последно в Актуално