Британският щам открит в Бургас още преди месец?

2069
Британският щам открит в Бургас още преди месец?
Снимка: Getty Images/Guliver

Бургас стана първият град в страната, в който се въведе вечерен час до 20 часа за непълнолетни. Задължително стана носенето на маски на открито, отменени бяха всички спортни и културни събития, между тях и межународен турнир по борба. Причината - няколко дни наред морският град е с най-много заболели от COVID-19 на 100 000 души. Те надхвърлиха 900 на двуседмична база, което не се е случвало от началото на пандемията, пише 24 часа.

В Бургас започнаха да се питат как от град, чист от коронавирус, какъвто реално беше през лятото, се стигна до тази лавина от заразени, които са около 400 на денонощие. И ако в началото на пандемията, в периода март-април м.г. на бургаското летище кацнаха няколко самолета с гастарбайтери, които се прибраха в родината си, то сега няма засечени такива огнища. Болестта се разпространява дифузно с много бързи темпове, а британският вариант на коронавируса е много по-заразен и за жалост атакува и деца, признават бургаски медици. Оказва се, че главният виновник за ситуацията в морския град е сравнително ранното засичане на британския вариант на коронавируса.

Затягаме още повече COVID-мерките в Бургас, обяви Ангелов

Със заповед на директора на РЗИ в Бургас от 25 до 31 март се въвеждат допълнителни мерки. Това съобщи министърът на здравеопазването Ко...

"В бургаска оторизирана лаборатория още преди месец бяха засечени проби на британския вариант, който се разпространява изключително бързо“, коментира епидемиологът д-р Величка Григорова от РЗИ Бургас. Друга причина градът да е в челните редици по брой заразени са повечето тестове за коронавирус, които се правят в лицензирани лаборатории и съответно попадат на отчет в РЗИ, смята пък зам.кметът по здравеопазване Йорданка Ананиева. "Впечатленията ми са, че бургазлии са отговорни хора. Повече се тестват и повече се обявяват резултатите, защото хората избират традиционните места са изследвания. Иначе няма нищо по-различно в Бургас, отколкото в другите градове на страната“, казва Ананиева. И допълва, че бургазлии спазват заповедта на директора на РЗИ за носене на маски и на открито. Тя признава, че положението в болниците е тежко, но се възхищава на бургаските медици, които се борят за всеки един човешки живот.

"Бургазлии трябва да ги носят на ръце, не да им ръкопляскат. Виждам как медиците правят всичко по силите си“, казва Ананиева. „Надявам се хората да спазват мерките, защото само това е начинът да се намали броят на хоспитализираните пациенти. След въвеждането на допълнителните мерки е завишен и контролът – общината и полицията ще следи как се изпълняват. Всичко обаче опира до съзнанието на хората, а личните ми впечатления са, че мерките не се спазват както трябва“, коментира д-р Григорова. Шефката на Спешно отделение към УМБАЛ Бургас д-р Здравка Инджова признава, че често си задава въпроса защо в Бургас болните са толкова много, като бургазлии с нищо не са по-различни от останалите хора. И според нея една от причините е тестването. Всеки пациент на Спешното отделение, без значение дали е пострадал при катастрофа, със съмнения за инфаркт или коронавирус, минава през бърз скрининг за COVID-19 чрез антигенен тест, обяснява д-р Инджова. И допълва, че за денонощие през Спешното отделение минават между 100 и 120 души. Факт е и че в повечето частни болници в Бургас не можеш да се прегледаш при специалист без да си направиш или представиш тест за коронавирус.

Според пулмолози пък една от възможните причини е влажният въздух в Бургас. Те припомнят, че от години градът е на първо място в страната по брой пациенти с дихателни проблеми. Чисто географски другият голям морски град Варна бил по-открит и там влажността на въздуха не била толкова висока, смятат привържениците на тази теория. Т Това, че Бургаска област е една от най-големите, както и че новозаразените се отчитат в системата по постоянен, а не по настоящ адрес, са други причини, с които се обяснява лидерството на региона по брой заболели. 20 988 са регистрираните положителни проби за COVID-19 l в област Бургас от началото на пандемията до 24 март, излекуваните са 12 969, а починалите - 638. В РЗИ Бургас за периодa 24.03.2021г. са регистрирани 358 нови случая, 190 от тях са в град Бургас. Завишение на болните се наблюдава и в останалите морски общини. 480 души се лекуват в болница, а разкритите ковид-легла са общо 550. Близо 90 % от всичките 185 легла за средно тежки случаи в УМБАЛ Бургас са заети. Интензивните са 12, от тях свободни към 25 март бяха 4.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com