БСК настоява данък "вредни храни" да се разгледа на Тристранката в четвъртък

5812
БСК настоява данък "вредни храни" да се разгледа на Тристранката в четвъртък
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара (БСК) настоява Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) да разгледа проекта на Закон за данък върху общественото здраве, станал известен като данък "вредни храни", по време на предстоящото си заседание този четвъртък, 29 октомври 2015 г., от 9.30 часа.

БСК настоява в заседанието да се включат и представители на браншовите организации от хранително-питейната промишленост, както и други заинтересовани страни.

Фирмите са против да осведомяват синдикатите за удължено работно време

Бизнесът и синдикатите отново са на различно мнение за това трябва ли работодателят да уведомява синдикатите за удължено работно време ...

От Камарата заявяват, че предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-ниско доходните групи, тъй като в резултат от скока на цените на т. нар. „вредни храни“, закономерно ще поскъпнат и останалите хранителни продукти. От своя страна, това ще доведе до неефективна верижна индексация на социалните плащания и пенсии, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити, смятат от БСК.

Българската стопанска камара напомня, че вдигането на данъците и акцизите без реформи в администрацията, публичните разходи и регулациите, ще предизвика съпротивата на легалния бизнес. В тази връзка предлаганите промени ще обслужат огромния финансов и лобистки ресурс, извличан от непрозрачните публични финанси, обществените поръчки и законодателството, което обслужва отделни интереси.

Припомняме, че миналата седмица вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че е готов веднага да свика НСТС по повод предлагания от ведомството на здравния министър Петър Москов Закон за данък върху общественото здраве.

Министерството на здравеопазването поиска да бъде въведен т. нар. "данък "вредни храни“ като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. Според проекта ще бъдат обложени продукти, съдържащи над допустимия праг трансмазнини, сол, захар и кофеин. Законопроектът вече може да се намери на сайта на здравното ведомство.

Данъкът върху вредните храни е под въпрос

Все още не е ясно дали данъкът върху вредните храни ще остане само като идея, съобщава bTV. Оказа се, че министерството на финансите вс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване