X
 
 

Бум на хепатит А в сливенското с. Градец

Висока заболеваемост от вирусен хепатит А е регистрирана в сливенското село Градец, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, цитирана от БГНЕС.

Според д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ от началото на годината до седми октомври са регистрирани 65 потвърдени случаи, преминали болнично лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Ив. Селимински“ - Сливен, съобщава БНР.

Село Градец е едно от най-големите населени места в областта с близо 6 хиляди жители.

Увеличават се случаите на хепатит А у нас, как да се предпазим?

Хепатит А се разпространи в над 20 училища и детски градини в София. Данните, разпространени от в петък от Министерството на здравеопаз...

До началото на тази седмица са регистрирани още шест нови случая на заболели от вирусен хепатит А, съобщи д-р Калева. Тя обяви какви мерки са предприети до момента за ограничаване на заразното заболяване.

Извършва се имунизационна кампания с препоръчителна ваксина против хепатит А за деца, които са в най-засегнатата възрастова група до 15 години. Отделно от страна на РЗИ се извършва дезинфекция в детските и учебните заведения. Разпространяват се здравно-просветни материали.

Като една от предпоставките за развитието на заболяването е режимът на доставка на питейна вода в селото и лошите санитарно-хигиенни условия на живот, каза още д-р Калева.

Освен в Градец са регистрирани случаи на заболяването в Сливен, Котел, Оризаре и Тополчане.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...