България с едно от най-ниските заплащания на лекари в ЕС

32316
България с едно от най-ниските заплащания на лекари в ЕС
Снимка: БГНЕС

Таблица със средните европейски възнаграждения на лекарите показва, че България е на дъното с 296 евро месечно заплащане. Това обяви бившият депутат и член на СДС Ваньо Шарков в ефира на Нова тв, предаде Стандарт нюз.

„Чиновническото отношения към здравеопазването го съсипва", обясни д-р Шарков.

Половината ни лекари работят в 6 града

Половината от лекарите работят в шестте най-големи града в България. От 28 643 практикуващи през 2012 г. в София са съсредоточени 583...

Българските лекари напускат държавата ни заради три основни причини. Едната е положителна, има и две отрицателни, добави медикът. "В България има добро медицинско образование и тези, които искат да станат добри лекари, успяват. Лекарите получават унизително заплащане", добави той. Ограниченият достъп до системата за специализация е третата причина българските медици да напускат България. Той бе категоричен, че родните лекари не могат да специализират в страната.

Д-р Ваньо Шарков даде конкретен пример с медик, който се е дипломирал в началото на 2013 г. Той е спечелил конкурс за специализация, държавна поръчка, през март същата година. Обаче е сключил договор в края на август. Бившият депутат уточни, че специализацията на лекаря се финансира от Министерството на здравеопазването, а договорът на младия кадър бива подписан от ректора на СУ, както и от Медицинска академия. От август до днес този български лекар не е получил никакво възнаграждение, което е пълен абсурд, категоричен бе Шарков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване