Червен кандидат-депутат: Частните болници не трябва да точат публични средства

30589
Червен кандидат-депутат: Частните болници не трябва да точат публични средства
Снимка: БГНЕС

България е държавата-членка в ЕС, в която най-нисък дял от БВП отива за здравеопазване. Това заяви кандидатът за народен представител от „БСП Лява България” Мирослав Каракашев (25-ти МИР София) пред Actualno.com.

По думите му за българското здравеопазване говорим за отделяне на средства за поддръжка и развитие на сектора от под 3,5% от БВП, докато в повечето европейски държави процентът от БВП, отделян за здравеопазване, е 7-8-9-10 на сто. Същевременно легално през нашата здравноосигурителна система минават около 2,5 млрд. лева годишно, а аз имам информация, че парите, които реално се плащат за здраве в България – включително за лекарства, медицинска помощ – са 7 млрд. лева годишно. С други думи – 4,5 млрд. лева минават под масата, за да могат хората да получат по-качествено здравеопазване, обясни Каракашев. „БСП – Лява България” смята, че те трябва да влязат в системата – защото по-важно нещо от здравето няма, добави той.

България е в дъното на почти всеки индекс за здравеопазване

Лечението на диабет в Европа напредва постоянно с 10 000 спасени живота всяка година - и въпреки това бързото подобрение е от основно з...

На въпрос на Actualno.com какво трябва да се направи, Каракашев отвърна, че конкретно здравеопазването трябва да е изцяло публичен приоритет. В момента възникват един куп частни болници и клиники – те как се финансират, пак чрез здравната система, посочи той. Последва нов въпрос от наша страна – за създаването на частни болници, дори в някои случаи с подкрепата на народни представители, в които отиват най-добрите лекари от публичния здравен сектор и през тези болници минават стотици специализирани клинични пътеки т.е. има своеобразно източване на публични здравни средства. Г-н Каракашев се съгласи, че точно тук се крие несправедливостта – за да работи добре едно частно лечебно заведение, то трябва да привлича качествени специалисти. Това кара пациентите да отиват да се лекуват там, вместо в държавното или общинското лечебно заведение, добави той.

Възможно ли е тогава да се забрани чрез законова мярка клинични пътеки да „изтичат” към частни болници, попита Actualno.com. Да, това е една възможна мярка, но може би ще имаме проблем с европейското законодателство – не би трябвало да има различно третиране на един частноправен и един публичноправен субект, когато те осъществяват една и съща функция. Действително обаче смятам, че начинът, по който се финансират частните болници, трябва да е малко по-различен, отколкото се финансират публичните. Не съм голям специалист в сферата и ще се въздържа от конкретни предложения – в „БСП Лява България” има много други хора, които могат да ги дадат, добави Каракашев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване