Д-р Аспарух Илиев: Късно е за "зелените сертификати". Нужни са по-сериозни мерки

5973
Д-р Аспарух Илиев: Късно е за "зелените сертификати". Нужни са по-сериозни мерки
Снимка: Личен FB профил

В отчета за 18 октомври, броят на новите случаи на коронавирус се увеличи сериозно като абсолютно число, но намаля като процент. 4979 са новооткритите случаи за 18 октомври, като те бележат ръст с 3979 на дневна база, след като в неделя откритите случаи бяха 1000. Направени са 26 780 теста (PCR и антигенни) т.е. с цели 21 097 повече спрямо отчетените 5683 ден по-рано. Така процентът на положителни проби на практика се увеличава с процент - от 17,59% до 18,59 на сто. По този повод д-р Аспарух Илиев, който завежда лаборатория в университета в Берн, написа във Фейсбук следния коментар. Публикуваме без редакторска намеса.

Зелените сертификати са умен и адекватен начин да се контролира развитието на епидемията от Ковид (един чудесен коментар по тази тема прочетете на стената на д-р Peter Markov ). Приложението им в цяла Европа дава много добри резултати и позволява добър контрол. Както еднозначно обясниха юристи, а и с няколко решения ЕСПЧ потвърди заключенията им, прилагането им не противоречи на Конвенцията за правата на човека и не представлява дискриминация. Как стои ситуацията в България?

Теодор Михайлов: Президентската република прави лицеви опори върху стотици трупове и се страхува от антиваксърите

През последното денонощие в България са регистрирани 4979 новозаразени с COVID-19 и са починали 214 души. Това показват данните на Един...

Принципно прилагането на зелените сертификати е правилният път. В момента обаче ситуацията, по мое мнение, е отвъд възможностите на зеления сертификат. На хартия има мерки, на практика - не толкова. Никога не трябва да се забравя, че картината в момента е с 10-дневно забавяне спрямо реалната зараза, която ще се прояви след 10 дни - т.е. ние се намираме "назад във времето" и всяка мярка сега ще покаже ефект след най-малко 10 дни. Ситуацията е много сериозна и с всяко забавяне на действията става все по-неконтролируема. Спешно ограничаване на всички масови събирания на хора, както и ограничаване на присъственото обучение (много училища започват да го прилагат) изглежда неизбежно. Отново - не трябваше да се стига дотук, ако беше проведена адекватна ваксинационна кампания, а в училищата се прилагаше стриктен хигиенен план. Уви, нито едно от тези неща не се случи.

Тук моята молба е всеки да прилага максимална лична защита с FFP2 или други медицински маски, самоизолация при данни за дихателна инфекция, ваксинираните с по-дълъг срок на ваксината от 6 месеца да помислят за бустър, а неваксинираните да се ваксинират. С този брой заразени, неносене на маски и неспазване на дистанция концентрацията на циркулиращ вирус започва значително да расте в градския транспорт, в затворени помещения и на други публични места с голямо присъствие, което ще постави на изпитание всеки имунитет - дори и на ваксинирания организъм. Със застудяването аерозолите ще се стабилизират (няма да "изсъхват" толкова бързо), ще са устойчиви по-дълго във въздуха и това, заедно със събирането на повече хора в затворени пространства, още повече ще усложни ситуацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване