Д-р Кунчев за коронавируса: Не е ясно отслабва ли, има и идея кой ще плаща за тестове при влизане в болница

4781
Д-р Кунчев за коронавируса: Не е ясно отслабва ли, има и идея кой ще плаща за тестове при влизане в болница
Снимка: Министерски съвет

Няма какво да спорим – има сериозно повишаване на заболеваемостта. Дали обаче го има ефектът на по-леко изкарване на коронавируса – може би има малко по-малко влизащи в болница, но за да сме сигурни, трябва да има доста повече статистически данни. Трябват поне 3-4 седмици, за момента не можем да потвърдим. Това заяви д-р Ангел Кунчев, национален здравен инспектор. Според него, не повече от 20% от заразените влизат в болница, а не повече от 4-5% се нуждаят от интензвина помощ.

Ако заболеваемостта расте застрашително, ще върнем мерки, но има търпимост и на обществото, обясни Кунчев пред Нова телевизия, според който насилствените мерки може да не проработят заради отхвърлянето. Животът ни го поставя този въпрос – Гърция заключи всички вкъщи и почна да регистрира по 4-5 случая. Търсим баланс – ще видите, че и Гърция няма да остане с тези малко случаи. Въпросът е да намерим баланс между здраве и икономика, поясни националният здравен инспектор. От развитието на ситуацията ще зависят мерките, уточни той.

Затвориха детска градина и тестваха 18 деца заради пастор с COVID-19

Детската градина в пловдивското село Костиево беше затворена за дезинфенция, след като беше установено, че местен пастор, присъствал на...

За налагане на мерки има значение кой е засегнат – колко имат нужда от медицинска помощ, дали са разпръснати по области или съсредоточени на едно място, каза още Кунчев. Според него е добре всеки влизащ в болница да бъде тестван с PCR тест. Въпросът е кой да плаща – идеята досега е изследване с бързи тестове за сметка на болницата и който покаже отклонение, се тества с PCR за сметка на общественото здравеопазване.

Що се отнася до клиничната пътека за COVID-19, Кунчев заяви, че 600 лева са малко за хора, нуждаещи от интензивна грижа, защото там сметката може да е 2000 – 5000 – 10 000 лева. При лека клиника обаче може и да е по-евтино от 600 лева. Но на въпрос колко трябва да е пътеката, националният здравен инспектор не пожела да вземе отношение, защото не е негова работа.

Каква е гаранцията, че колективният имунитет ще работи? Че няма да се заразиш след 6 месеца, като си преболедувал? Ние вече имаме такива случаи, добави Кунчев. И беше категоричен – няма как да се каже дали наесен ще има втора вълна.

Глоби

Д-р Цветеслава Гълъбова: Виждахме как масово тези, които налагаха мерките, не ги спазваха

Успокоиха ли се българите прекалено рано за пандемията - обяснението, което дават един куп експерти за втория пик на коронавирус у нас....

Министерският съвет потвърди, че след като има нарушение на правилата, ще има санкция. Бойко Борисов ще бъде глобен с 300 лева, всички от екипа на премиера и журналисти с него ще бъдат глобени. Важно е при всички случаи на нарушение да покажем, че контролът работи. Ако не разберем, че ние трябва да се пазим, няма как държавата централизирано да го прави за всеки, обясни Кунчев за вчерашната ситуация с Борисов в Рилския манастир.

Сред политиците има такива, които спазват, както и такива, които не спазват. Разбирам желанието да заживеем пълноценно, но вирусът е тук. Последните две седмици показаха, че заразяване има там, където има грубо неспазване на мерки – събирания на ловни дружинки, религиозни сбирки, спортни събития, смята д-р Кунчев.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 юни"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com