Д-р Стоян Монев: Едва ли до края на годината ще се появи лекарство срещу Covid-19

1422
Д-р Стоян Монев: Едва ли до края на годината ще се появи лекарство срещу Covid-19
Снимка: Ваксина

„Не можем да лъжем хората, че до края на годината ще имаме сигурно лекарство. Коктейлът от антитела е подходящ за някои случаи - оказа се, че е по-подходящ за по-леките случаи. Този коктейл, който Германия внесе, подобният, с който се лекува американският президент. Другите медикаменти, които ползвахме, първите три най-известни, се оказаха в практиката непомагащи. За един-единствен до момента нямаме данни, че вреди повече, отколкото помага – ремдесивир. Няма данни, че той намалява смъртността.“ Това мнение изрази в интервю за БНР д-р Стоян Монев, който работи в Covid сектор в общинска болница в Германия. Той не смята, че до края на годината може да се появи лекарство срещу коронавирусната инфекция.

Д-р Стоян Монев поясни още, че антивиралното действие на ивермектин е доказано само в клетъчни култури, „и то в концентрация, която надхвърля стотици пъти смъртоносната за човека доза“.

Премиерът Борисов: С допълнителни 96 млн. лв. обезпечаваме лечението на пациентите с коронавирус

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха извънредно правителствено заседание, на което одобриха...

Ако ивермектин изобщо има някакво приложение, то ще е, когато човек знае, че е контактен, че най-вероятно е заразен, подчерта медикът. „В първите няколко дни, една или две дози и то ще е в някакъв много нищожен порядък.“

„Спирането на ваксините беше грешка. В ситуация, в която имаме ваксина, към която няма доверие, въпреки че ваксината е същата по намаляване на смъртност, намаляване на хоспитализации като другите ваксини, още след първа доза, при толкова намален интерес към нея, да, правилно е да се отворят зелени коридори. Глобално погледнато обаче, ако имахме дисциплинирана нация и система, не би било правилно да се ваксинира всеки, без никакъв ред“, коментира д-р Стоян Монев относно хода на ваксинацията в България.

Запитан за отражението на казусите с ваксината на „АстраЗенека“ върху настроенията на хората и техните нагласи към ваксините, той посочи, че динамичните сюжети около тази ваксина са своеобразен пиар провал на фирмата на международно ниво, като се изключи Великобритания, където ваксината се прилага и има пълно доверие в нея сред населението.

В Германия има федерален ред на приоритизиране при ваксинацията, обясни д-р Монев. Много сериозно административно нарушение е да се ваксинира някой извън този ред, допълни той. Според него обаче в настоящата ситуация може да се премисли дали това е не толкова предимство за свръхорганизирана Германия, колкото недостатък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com