X
 
 

Експерт: Психиатричната реформа иска мениджър, а не чиновник

667 4
photo of Експерт: Психиатричната реформа иска мениджър, а не чиновник
Снимка: БГНЕС
Министерството на здравеопазването започва модернизиране на психиатричните болници. Сградният фонд не е най-големият проблем, а персоналът, на който трябва да се повиши квалификацията. Това коментира в интервю за БГНЕС психиатърът Владимир Сотиров от център „Адаптация”, който преди няколко дни публикува в социалната мрежа снимки с шокиращи кадри от психодиспансера на Сточна гара.

Здравният министър заяви, че внася в Министерски съвет някакъв доклад, който никой не е виждал. Говори се, че над половината от психиатричните болници в страната са в критично състояние. Кой го е изготвял този доклад, по какви критерии, каква е методологията за оценката на сградния фонд, кои са изследователите на доклада, коментира Сотиров.

Ананиев: 50% от психиатричните заведения у нас са в критично състояние

50% от психиатричните заведения у нас са в критично състояние, над 10 млн. лв. ще са необходими за тяхното ремонтиране. Това каза пред ...

Документът не е представен пред никого, за да се кажат слабите места. Не може да бъде направен по добър начин в рамките на два дни, смята психиатърът. Сотиров критикува министъра, че не прави разлика между отделения в болници, центрове за психично здраве, както и броя на заведенията в страната.

„Грешка след грешка, защото няма ресурс да отговори на журналистическите питания. От министъра не се изисква да отговаря за всичко – затова има екип. Но не можеш да си мениджър на една система, ако не я познаваш в детайли”, категоричен е Владимир Сотиров.

Ако ще се прави реформа – трябва да се започне от мениджърски борд, който познава проблемите, от управително тяло. Министърът е лидер, гарант, че нещата ще се случат по планирания начин. Трябва да се промени и мисленето за реформата. Нужно е мениджърски подход, не политически. Чиновниците в министерството, наречени за благозвучие експерти, не могат да направят промяната, каза още Сотиров.

Според него провалът на министъра е ясен. „Да твърдиш, че половината лечебни заведения не стават, означава провал на системата, която ги управлява”, убеден е той.

Харчим едва по 13 лева за психичноболен у нас

Световната здравна организация (СЗО) публикува данните на редица показатели в сферата на психиатричната помощ за страни от цял свят. Да...

Очакванията на специалиста са били здравният министър Кирил Ананиев да възрази на премиера, който иска решение на проблемите за два дни. „Това, че той е послушко, създава напрежение у мен като бенефициент на промяната и услугите, които трябва да предоставя”, заяви още психиатърът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Визитката на Каракачанов с самолет Виниту 3 Визитката на Каракачанов с самолет Виниту преди 3 месеца Профил на трол?
  Политическият клас в България , му се поиска пордължаваме така както си е било : видимо ясно очертано в състоянието на псих-диспансерите встраната . Но - какво Каракачанов както и самолети Виниту да имат общо с психдиспансирането встраната като България ? Почнем вместо с въпрос Виниту с актуален въпрос зам-мин-председ. Каракачанов , негови виждания-концепции по съществен градивен обществен въпрос виж още ›› , романизация на България , обективно измерим просец , социална измерима градивност за бюджета , политически всъщност премълчавано политическо партиено овщество с глас зад завесата (или как да се описва явление ромско население ?) . Какви са приюми и похватки от Каракажановата консепция вече даже е на екрана от ТиВи - новините . Виниту , следваща тематика : как да се разбира онова че Виниту-НАТО забрави за защита на "Виниту-Роми" ?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Илия 2 Илия преди 3 месеца Профил на трол?
  Психиатърът вдига много високо летвата: иска министърът да бъде МИНИСТЪР! Нахалство. Че има ли у нас поне един министър, който реално да е такъв?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 1 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  Да АМА НЕ ТОЧНО . Изобщо спецификата на професията изисква хора с Призвание. Това чувство НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАУЧЕНО НИКЪДЕ. ТИ ИЛИ ГО ИМАШ ИЛИ НЯМАШ. ТОВА ВАЖИ ИЗЦЯЛО ЗА МЕДИЦИНСКИЯТ РАБОТНИК/ЧКА. ТОВА ВАЖИ И ЗА ПОЛИЦАЯТ/КАТА. И ЗА ПОЗЖАРНИКАРЯТ/КА.И ЗА ВОЕНИЯТ/ТА. И после една Добра система може да го обучи да стане и добър мениджър/ка. ДА , но това НЕ Е ВЪЗМОЖНО ЗАРАДИ МАСОВАТА БЮРЮКРАЦИЯ КОЯТО ПР виж още ›› ОЦЪФТЯВА В ес. ПРОСТО ФАКТ
 • Black & White 1.1 Black & White преди 3 месеца Профил на трол?
  Как се решават оксимотроните на "Слави Трифонов Дърто-Дълго" сме видели както в Виетнам , така после в Камбоджа , тогава Кампучея . Не бих искал да зная , на къде и кого в тез години съответстваща българска народна индустрия доставили какво или не , даже експертиза и обучение , ... участието ? Но , нали , страната , малка , 2019 по данни още 6 милиона откоито най-вероятно още една трета виж още ›› на разходка-гурбет ? Тоест едни 4 милиона , откоито една трета от трудоспособните в овществен сектор . Така да сме си ... доволни . Най-много полицая по брой населениев ЕС ! А едни тук и там данни , всеки трети РБ-жители с куку ?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.