Експерт: Психиатричната реформа иска мениджър, а не чиновник

1546
Експерт: Психиатричната реформа иска мениджър, а не чиновник
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването започва модернизиране на психиатричните болници. Сградният фонд не е най-големият проблем, а персоналът, на който трябва да се повиши квалификацията. Това коментира в интервю за БГНЕС психиатърът Владимир Сотиров от център „Адаптация”, който преди няколко дни публикува в социалната мрежа снимки с шокиращи кадри от психодиспансера на Сточна гара.

Здравният министър заяви, че внася в Министерски съвет някакъв доклад, който никой не е виждал. Говори се, че над половината от психиатричните болници в страната са в критично състояние. Кой го е изготвял този доклад, по какви критерии, каква е методологията за оценката на сградния фонд, кои са изследователите на доклада, коментира Сотиров.

Ананиев: 50% от психиатричните заведения у нас са в критично състояние

50% от психиатричните заведения у нас са в критично състояние, над 10 млн. лв. ще са необходими за тяхното ремонтиране. Това каза пред ...

Документът не е представен пред никого, за да се кажат слабите места. Не може да бъде направен по добър начин в рамките на два дни, смята психиатърът. Сотиров критикува министъра, че не прави разлика между отделения в болници, центрове за психично здраве, както и броя на заведенията в страната.

„Грешка след грешка, защото няма ресурс да отговори на журналистическите питания. От министъра не се изисква да отговаря за всичко – затова има екип. Но не можеш да си мениджър на една система, ако не я познаваш в детайли”, категоричен е Владимир Сотиров.

Ако ще се прави реформа – трябва да се започне от мениджърски борд, който познава проблемите, от управително тяло. Министърът е лидер, гарант, че нещата ще се случат по планирания начин. Трябва да се промени и мисленето за реформата. Нужно е мениджърски подход, не политически. Чиновниците в министерството, наречени за благозвучие експерти, не могат да направят промяната, каза още Сотиров.

Според него провалът на министъра е ясен. „Да твърдиш, че половината лечебни заведения не стават, означава провал на системата, която ги управлява”, убеден е той.

Харчим едва по 13 лева за психичноболен у нас

Световната здравна организация (СЗО) публикува данните на редица показатели в сферата на психиатричната помощ за страни от цял свят. Да...

Очакванията на специалиста са били здравният министър Кирил Ананиев да възрази на премиера, който иска решение на проблемите за два дни. „Това, че той е послушко, създава напрежение у мен като бенефициент на промяната и услугите, които трябва да предоставя”, заяви още психиатърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com