ГЕРБ ще коригира текстовете за двата здравни пакета

2141
ГЕРБ ще коригира текстовете за двата здравни пакета

Между първо и второ четене ще бъдат поправени внесените за втори път промени за здравното осигуряване, с които пакетът, плащан от здравната каса, се разделя на основен и допълнителен. Здравната комисия в парламента прие вчера на първо четене текстовете, но със сериозни забележки от страна на представители на ГЕРБ.

"Ще приемем текстовете като философия, но те трябва сериозно да се прецизират, защото в този си вид могат да доведат до сериозни проблеми в здравния сектор, а също така за втори път да бъдат отменени от Конституционния съд", обясни шефката на комисията Даниела Дариткова, цитирана от в. „Сега“.

Москов: Фондът за лечение на деца е плащал на чужди болници, без да им изпраща пациенти

Отстраненото ръководство на Фонда за лечение на деца е плащало на болници в чужбина, без да е изпращало пациенти за лечение. Това ком...

Това мнозинство вече веднъж прие идеята на министър Петър Москов лечението, покрито от Националната здравноосигурителна каза (НЗОК), да се раздели на две - приоритетен пакет с всички социалнозначими заболявания и допълнителен, за който да се формират листи на чакащи. И тогава, и сега идеята на Москов е лечението в основния пакет да е 100% гарантирано, а не както в момента - тежко болни хора да чакат или да си плащат. Здравното министерство дори написа наредбата, с която да определи съдържанието на двата пакета, и в допълнителния се оказаха едва три клинични пътеки, сред които такива за гинекологични операции с робот Да Винчи и при инконтиненция. Преди пакетите да влязат реално в сила обаче, Конституционният съд отмени текстовете в закона, но не защото разделянето на лечението на приоритетно и неприоритетно противоречи на основния закон, а защото текстът беше прекалено общ и не задаваше критерии, с които да се определя кои заболявания в кой пакет попадат и така да се гарантира достъпът на пациентите до лечение.

Министерството на здравеопазването (МЗ) пренаписа закона и включи критерии, според които в основния пакет попадат социалнозначими заболявания, промоция и профилактика на здравето, както и всички деца, бременни, родилки, пациенти с животозастрашаващи болести и състояния и с увреждания на жизненозначими органи и системи. Според Дариткова обаче и в конкретните текстове има прекалено неясни формулировки, напр. терминът "състояние", който не съществувал другаде в правната уредба. Същото важи за "промоция на здравето" и "жизненозначими органи и системи". Тя поиска работна група да изчисти тези несъответствия между първо и второ четене, а министър Москов се съгласи с охота.

Според Семир Абу Мелих от ДПС ефектът от разделянето на пакетите ще е финансов и с листите на чакащи касата ще разсрочи плащания към болниците за няколко месеца, но това ще е еднократно. Ефектът върху пациентите обаче ще е дълготраен. Около това мнение се обединиха и другите депутати от опозицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com