Глобените за неносене на маски от началото на епидемията у нас са десетки хиляди

3659
Глобените за неносене на маски от началото на епидемията у нас са десетки хиляди
Снимка: БГНЕС

Над 75% от съставените актове за установяване на административно нарушение на мерките срещу COVID-19 са за неносене на маска. Това показват данните на Министерството на вътрешните работи, предоставени за „Монитор“.

Полицията е глобила 17 652 души за липсата на медицинското предпазно средство на закрити места от 13 март – началото на извънредното положение, до 18 октомври. Санкциите за това нарушение са в размер от 300 до 1 000 лева за физически лица и от 500 до 2 000 лева за юридически лица, припомнят от ведомството. Общо наложените санкции от МВР за неспазване на противоепидемични мерки са 22 929 за същия период.

Над 40 глобени заради COVID-19 в градския транспорт на Пловдив

Община Пловдив предприема още по-сериозни мерки за спазване противоепидемичните мерки и носенето на маски от пътуващите с масовия градс...

В столицата все по-често се забелязват нарушители в големите търговски центрове. Според данни от Столичната здравна инспекция само през изминалата седмица са съставени общо 70 акта за неспазване на мерките в моловете 6 пък са раздадените „честитки“ в нощни заведения. РЗИ уведоми, че засиленият контрол в тази посока ще продължи.

Освен скок в заболеваемостта от COVID-19 в последните 30 дни се забелязва и драстично увеличение на контактните лица. В рамките на месец броят на гражданите, поставени под задължителна изолация, е нараснал четворно. В момента у нас те са над 15 хил., сочат данните от РЗИ.

Справка от МВР за „Монитор“ показа и че един на сто карантинирани нарушава задължителната изолация. Според статистиката от 13 март, когато бе въведено извънредното положение в страната, до неделя - 18.10., забрана да напускат дома си вследствие на контакт със заразени са получили 300 хил. души. От тях 3 079 са с досъдебни производства за това, че са напуснали адреса, в който е трябвало да се изолират. За нарушителите на карантината се предвижда глоба в размер на 5 000 лв. При въвеждането на извънредното положение обаче наказанието за провинилите се карантинирани бе много по-строго. То предвиждаше до 5 години лишаване от свобода и от 10 до 50 хиляди глоба. Така преди дни 22-годишен младеж от Варна беше осъден за нарушаване на карантината по време на обявено извънредно положение в страната. Съдът одобри споразумение с прокуратурата и младежът се съгласи да получи 3 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 10 000 лева.

Още: "1024 заразени с коронавирус за денонощие, жертвите вече са над 1000"

С маска и билет в градския транспорт: Кога започват крутите проверки?

На всички места, определени от Центъра за градска мобилност, хората могат да си закупят билети и карти за градския транспорт. Това заяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com