Има ли притеснение, че ако дадат на личните лекари бързи тестове, болните от COVID-19 рязко ще се увеличат?

4865
Има ли притеснение, че ако дадат на личните лекари бързи тестове, болните от COVID-19 рязко ще се увеличат?
Снимка: БГНЕС

Защо все още се бави споразумението между НЗОК и БЛС, за това направление за какви тестове за коронавирус да могат да изпиосват личните лекари - бързи антигенни или PCR? Решението на този въпрос трябва да залегне в Анекс към Националният рамков договор и едва след това общопрактикуващите лекари ще могат да изписват направления за безплатни тестове за COVID - 19.

"Остават чисто административни спънки, като основната от тях е анекса, който трябва да се подпише към Националния рамков договор. Там нещата последните дни са позамрели малко. Първо, за да се пусне талон за антигенен тест, пациентът трябва да има клиника. Нашето желание е това да става при два симптома от 11, а от НЗОК предлагат 5 от 7 симптома, от които единият е сатурацията – кислородното насищане в кръвта. Това е абсолютно неприемливо за нас. Второ, всички приказки за допълнително финансиране на медицинската помощ, които се изговориха, има доста неща, които трябва да бъдат изгладени. Оказа се, че трябва да се преработят някои текстове, за да могат тези средства да бъдат усвоени." Това каза пред btv д-р Николай Брънзалов.

Костадин Ангелов: Мобилни екипи пред всяка държавна болница ще правят бързи тестове за коронавирус

От днес, 3 ноември, на разположение на Столичната регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществен...

След бърз положителен тест трябва да може да се поставя карантина, това предлагат още общопрактикуващите лекари. Но то все още не е съгласувано и подписано в анекса към Националния рамков договор.

"Защо трябва да чакаме един пациент да има температура, суха кашлица, болки в гърлото и задух, за да го тестваме. Аз не мога да разбера. Виждате какво се случва. Може да прояви другите симптоми по-късно, защо трябва да чакаме. Този период, докато се проявят и другите симптоми, той ще разпространява инфекцията. На нас ни е ясно, че бройката на заразените ще се увеличи многократно, но това е факт. Аз не мисля, че това трябва да е притеснение, защото на практика тези хора пак ще бъдат болни, само че с една голяма разлика – ако не ги открием, те ще продължават да разпространяват заразата", обясни д-р Брънзалов.

Електронното направление да бъде и за PCR тест и за бърз тест, това е нашето желание. "С цел по-точна и бърза диагностика. Първият тест трябва да е антигенният, защото резултатите излизат за 17-20 минути. Този тест може да се направи във всяка лаборатория, има ги и по ДКЦ-тата. Ще бъде покрита по-голяма част от България, защото има места в страната, където теста е мисия невъзможна. PCR е златният стандарт и на него трябва да се доверим при противоречиви резултати от двата теста. Много малък е този процент, при който антигенният тест излиза положителен, а PCR-а отрицателен. На практика PCR-а потвърждава резултата от антигенния тест. След бързия тест човекът може да бъде карантиниран, и по този начин разпространението на епидемията ще бъде забавено. Това е целта.", повтори той.

"Надявам се тази седмица да приключи сагата с пускането на електронното направление", изрази мнение специалистът.

ЕС заделя 100 млн. евро за бързи тестове за COVID-19

Брюксел е отделил 100 милиона евро за за бързи тестове за коронавирус на фона на втората вълна от епидемията на COVID-19. Съответното о...

Д-р Брънзалов посочи, че следва да се види и как ще се качват резултатите от тестовете в системата.

Относно отпускането на повече средства за медиците в борбата с коронавируса той обясни, че БЛС не са искали даване на пари на калпак, а на свършена дейност. "Предложението на БЛС и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България беше срещу дейност. Сега на нас ни искат тест за анекса как да можем да кажем въпросното заплащане на калпак", каза още д-р Бръзналов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com