Изнасят с чували досиета на бъбречно трансплантирани, проф. Паскалев и екипът му хвърлиха оставки (ВИДЕО)

16005
Изнасят с чували досиета на бъбречно трансплантирани, проф. Паскалев и екипът му хвърлиха оставки (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

С чували и кашони започнаха да изнасят досиетата на бъбречно трансплантирани пациенти, които са под наблюдението на Диспансера по нефрология и трансплантации към Александровска болница. За това алармираха от Български пациентски форум, като поместиха и видео във Facebook. До изнасянето се стигна, след като бе взето решение, тази част от лечебното заведение да се превърне в COVID отделение.

“Александровска болница затрива с лека ръка дългогодишната грижа за бъбречно трансплантираните пациенти. Медицинските досиета на всички се събират в чували и заминават незнайно къде. Това става БЕЗ участието на медицинските служители от отделението по Нефрология и трансплантация. Заради това, както и заради отношението на ръководството към това отделение, медицинските сестри и лекарите, начело с проф. Паскалев, днес са подали молби за напускане. Това на практика означава, че бъбречно трансплантираните в България остават без адекватна здравна грижа. И нито на ръководството на Александровска, нито на Изпълнителна агенция “Медицински надзор”, им пука за това“, се казва на страницата на форума.

Двама души получиха шанс за нови бъбреци в Александровска болница

Жена на 48 години от Кюстендил, изпаднала в мозъчна смърт след мозъчна хеморагия, даде шанс за живот на двама пациенти с хронична бъбре...

“Всичко това се случва, защото болницата е решила да прави от отделението ковид сектор, без да определи място, където бъбречно трансплантираните ще получават адекватно медицинско обслужване. Всичко това се случва, защото болницата е решила да заработи няколко сребърника отгоре, правейки ковид отделения на конвейер, без да ѝ пука какво се случва с другите болни. Това се случва точно месец, след като здравният министър и шефът на Александровска проф. Богов лицемерно записваха клипчета как подкрепят донорството и трансплантациите. Но най-вече това се случва, защото здравната ни система е изтърбушена и ръководството на държавата носи основната отговорност за това“, се казва още в позицията.

Преместването породи остра реакция от страна на пациенти и доктори. Стигна се дори до оставката на началника на диспансера проф. Емил Паскалев и целия екип на отделението. По непотвърдена за момента информация от пациенти, тези оставки вече са разписани.

Заради ситуацията от Българския пациентски форум вече проведоха протест, а в петък ще има нова демонстрация. Тя ще се състои на 13 ноември от 13,00 часа пред Министерство на здравеопазването. Като причини за протеста те посочват преместването неясно къде на диспансера за трансплантирани и неяснотата какво ще се случи с хората, оставката на проф. Емил Паскалев и екипът на диспансера, както и хаосът относно хронично болните пациенти. “Федерация "Български пациентски форум" призовава всички, които не са съгласни с водената политика да дойдат и да подкрепят трансплантираните и хронично болните пациенти“, пишат от организацията на Facebook страницата си.

Бъбречните увреждания се развиват по-бързо заради коронавируса

Развитието на бъбречни увреждания в резултат на коронавируса става по-бързо и по-лесно. В същото време, наличието на предварително увре...

От лечебното заведение не коментираха конфликта, но съобщиха пред Offnews, че утре (12.11.) ще се състои пресконференция, на която ще бъде разяснено къде и как ще бъдат наблюдавани пациентите, които подлежат или са претърпели бъбречна трансплантация.

За момента не е ясно как ще бъдат обслужвани хронично болните, сред които има и четирима прясно трансплантирани. След оставката на целия екип не е ясно и какво ще се случи с протоколите за скъпоструващи лекарства, без които пациентите с присаден бъбрек не могат да живеят. През пролетта тяхното действие беше удължено с шест месеца. Към момента обаче, такава заповед не е издадена въпреки епидемичният взрив от коронавирус, който се наблюдава у нас. Пациентските организации настояваха от 9 ноември – понеделник, действието на валидните протоколи да се удължи, а правилата за пациентите с хронични заболявания да се облекчат и те да могат да получават лекарствата си от същата аптека, в която са ги вземали и досега без нова рецепта, само с рецептурна книжка. Това ще става само след изтичане срока на последната терапията.

Нещо повече – от Българския лекарски съюз се обявиха против промяната на правилата. Според тях изключения може да има само ако лекарят или пациентът са болни или под карантина, става ясно от писмо на съсловната организация. Тогава за време на карантината, близките ще могат да получават лекарствата, допълват от БЛС. Също така от БЛС припомнят, че има тримесечни рецепти, които може да се използват. Оттам не са дали мотиви за решението си. За сметка на това Националното сдружение на общопрактикуващите лекари обясняват, че автоматичното удължаване от пролетта е довело до нежелани резултати и също настояват да се използват тримесечни рецепти. От Българския фармацевтичен съюз обаче подкрепят удължаването на протоколите и рецептите за хората с хронични заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com