Как да имаме по-малко пъпки на лицето?

44938
Как да имаме по-малко пъпки на лицето?
Снимка: iStock/Guliver

 

С понятието пъпка се означават локални възпаления с кръгла форма и  ограничени размери. А как се получават пъпки по лицето? – Получават се по два начина. Жлезите, които се намират в горната част на фоликулите (канали) по скалпа, произвеждат мастна течност, наречена себум. Себумът пренася мъртвите ĸoжни клетки през фoлиĸyлитe до повърхността на кожата.
- Единият начин е, когато мастните жлези се раздразнят от някакъв фактор и започват да произвеждат повишена себумна мазна течност. Тя пренася мъртви кожни клетки, които запушват отворчетата на фoлиĸyлите. Получава се запушена, замърсена пора и се образува затворена пъпка с малко жълтеникаво връхче.
- Вторият начин за получаване на пъпки по лицето е, че  повишената мастна среда е идеална храна за бактериите, които се намират върху кожата. От това бактериите се разрастват и  причиняват инфекции, възпаления, зачервявания по кожата – получават се точно пъпки.
Следователно пъпките по лицето се развиват от излишни мазнини и от бактерии.

Най-често срещани причини за появата на пъпки по лицето: 
1. Хормонални промени: – промени в организма през периода на пубертета. Причината е в съзряването на половите жлези, довеждащо до по-обилно омазняване, което е условие да се развият пъпки по лицето. Важното е, че това не  е хормонално нарушение; – повишеното количество на хормона естроген през менструалния период при някои жени предизвиква нарастване на мастните жлези под кожата, респективно до поява на пъпки; – евентуално при бременност.
2. Тревожност и стресова ситуация може да провокира надигащи се над повърхността на кожата пъпки. 
3. Горещ и влажен климат. 
4. Някои храни и определени диети.
5. Някои лекарства, които съдържат aндpoгeн и литий. 
6. Мазна козметика за лице.
7. Неправилна грижа за кожата на лицето.
Какви са основни разновидности на пъпки по лицето:
1. Комедон е пъпка, представляваща запушена пора, в която се наслоява мастен секрет и замърсявания. Отначало е бяла, после се натрупват мъртви клетки и почернява. Затова се казва още черна точка. 
2. Папула е пълноценна пъпка, възпалена и болезнена при натиск. Изпълнена е с кръв и има червен до синеещ цвят. Казва се още възпалена червена пъпка.
3. Пастула е пъпка, съдържаща гной, която на повърхността изглежда като бяла точка.
4. Кистозно акне е тежка форма на акне, което е размножено и разпръснато по лицето. Изисква сериозно системно лечение от специалист.
Бели, червени пъпки, черни точки, кисти и др. всички са  предвестници на акне. Акнето е хронично възпалително състояние на кожата, което причинява петна и пъпки, особено на лицето.
Практически съвети:
Има затвърдени схващания, че за да има по-малко пъпки по лицето трябва да не се консумират мазни храни, добре да се почиства кожата на лицето и да се пече на слънце. Появиха се и обратни мнения, че всъщност изброените по-горе приоми нямат отношение към появата на пъпки по лицето. Обаче, изхождайки от същността на пъпките като затворени с замърсявания пори, причинени от мазнини и бактерии, логиката утвърждава началните схващания, които се потвърждават и от редица изследвания. От Аптеки Валета съветваме:
1. Старателна хигиена на лицето.
- Лицето да се измива до косата и под брадичката с рН-бaлaнcиpaн почистващ препарат за чувствителна кожа или с гел-пяна за мазна кожа и топла (не гореща) вода.
- Да следва много хубаво изплакване.
- Да не се използват полиестерните гъби за търкане, а да се използват ръцете.
Да се държи лицето далеч от телефона, защото опирането на слушалката в брадата може да предизвика обрив. Задължително е редовното почистване на телефона.
- Да се мие лицето не повече от два пъти на ден - сутрин и вечер. Твърде честото миене влошава състоянието.
- Изобщо да се пази лицето от замърсявания, включително и  на ръцете.
2. Много внимателно да се подбират кремовете за лице.
3. Да се избягват мазни и сладки храни. Да се заменят с плодове, зеленчуци и качествено сготвена храна. Да се избягват газирани напитки.
4. Организмът да се снабдява достатъчно c витамини E, A, B12 и цинк.
5. Установено е, че през лятото вероятността за поява на пъпки по лицето намалява. Дължи се на Слънцето, на бактерицидните свойства на слънчевите лъчи. Следователно полезно е излагане на лицето на Слънце или в солариум, но само за много кратко време.  
6. Когато се появят пъпки, да не се чоплят или изстискват. При изстискването може да се  увеличат възможностите за възпаление и оставяне на постоянен белег.
7. Бързо реагиране в началния момент на появяване на пъпка по лицето. За намаляване развитието и разпространението на пъпки по лицето много спомага бързото реагиране с подходящи средства при забелязване наченки на поява на пъпка по кожата на лицето.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com