Кандидат-депутати констатираха, че в здравеопазването има проблеми за решаване

1442
Кандидат-депутати констатираха, че в здравеопазването има проблеми за решаване
Снимка: Getty Images/Guliver

Кандидат-депутати дебатираха проблемите в здравеопазването и се обединиха около тезите, че в сектора има много проблеми, които трябва да бъдат решавани.

Те дискутираха темите за финансирането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), смисъла на клиничните пътеки, работата на Фонда за лечение на деца, промяната на цялостния модел в здравеопазването и липсата на болници и лекари в цели райони на страната в ефира на БНТ.

Според Десислав Тасков от БСП ние в момента нямаме ясни ангажименти не само към здравеопазването на децата, а към цялото здравеопазване.

Марешки настоя за дебат с ГЕРБ и БСП

Масло в огъня на неразбирателството между ГЕРБ и БСП наля и едно от най-горещите политически имена в последно време - Веселин Марешки. ...

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки смята, че има тотален срив на здравеопазването, тотален срив на доверието в лекарите в системата. Партиите от статуквото са виновни за тази изходна позиция в здравеопазването, отбеляза той.

По думите на Георги Кючуков от коалиция "АБВ - "Движение 21" проблемът чисто медицински е един: в нашата страна нямаме опит с трансплантация на деца. Последната трансплантация на деца, която аз знам, е от 2013 г. От друга страна, ние трябва да направим така, че хората да остават да се лекуват тук и да са сигурни в своето лечение, смята той.

Николай Минков от коалиция на Недоволните коментира, че системата на здравеопазване е тотално обърната. Тя не е разработена да служи на интереса на българския пациент и лекар. Тя е обърната с лицето към чиновника. Чиновниците от системата на здравеопазването ориентират системата към собствения си интерес. Системата е достатъчно финансирана, но моделът е тотално сгрешен, смята Минков.

Според Минчо Христов от партия "Възраждане", докато депутати и министри се чудят какво да откраднат от Здравната каса, докато има правителствена болница, докато политическите партии са излапали половин милиард лева с политическата субсидия, а тя трябва да отиде за здравеопазване - там ще се коренят проблемите.

Зам.-министър на образованието: Няма достатъчно лекари, които да работят в училищата

Задължително трябва да се върнат лекарите в училищата. Преди имаше добра организация. Един лекар можеше да отговаря за няколко училища ...

По думите на Нигяр Джафер от ДПС от политизирането точно в сферата на здравеопазването проблемите се задълбочиха. В системата са необходими непопулярни мерки. Ние трябва да върнем доверието в системата. Трябва да се търсят прагматични решения. Здравната каса всяка година генерира дефицит от 200 - 300 млн. Има цели райони, в които няма достъп до здравеопазване. Общински болници фалираха, коментира тя.

Христо Деянов от коалиция "Обединени патриоти" смята, че профилактиката, първичната и вторичната - това е една от важните политики в здравеопазването. Важно е и пациентът също да е отговорен за своето здраве, а не да чака само системата да го лекува. Трябва да има консенсус в следващия парламент за реформа в здравната система. Да бъде ясно по какъв алгоритъм ще се работи, отбеляза Деянов.

Според Ваньо Шарков от коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" българската здравноосигурителна система е солидарна. Клиничните пътеки имат алгоритъм за лечение. Ние трябва да сме достигнали до нивото НЗОК да изпълнява своите задължежния към българските граждани. Първата стъпка, която трябва да бъде направена, е да се премахне търговският статут на лечебните заведения, коментира още той.

А междувременно повечето от кандидат-депутатите в дебата по тема "Здравеопазване" се обединиха около тезата, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com