Кунчев: До един-два месеца ще има много ефективно лекарство срещу Covid-19

5747
Кунчев: До един-два месеца ще има много ефективно лекарство срещу Covid-19
Снимка: БГНЕС

До един-два месеца ще има много ефективно лекарство срещу COVID. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

"В момента се работи в две посоки. Едната е търсенето на лекарство. Аз съм сигурен, че до един – два месеца ще имаме много ефективно лекарство. 3-4 огромни компании хвърлят невероятни усилия, за да стигнат до това. Ваксината пази, а лекарството лекува. Ако имаме мощно средство, с което ще знаем, че решаваме до голяма степен тежкото протичане и смъртността, това ще бъде от голяма полза. Това ще струва доста скъпо естествено, но е ясно, че ако става въпрос за човешкото здраве, каквото излезе и България трябва да го има и да го ползва. ЕК води преговори за доставки през 2021 и 2022 г., така че в тази насока много ще се работи и зависи какво ще се случи", заяви той.

Проф. Ангелов: България влиза в пандемията COVID-19 с изходно висока смъртност

България влиза в пандемията COVID-19 с изходно висока смъртност. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на изсл...

"Ако лабораториите имат данни срещу какво искаме да пази, могат да се произведат нови варианти на ваксините. Доставките са за брой дози, но какъв вид ще са зависи от поръчката и може да бъде ъпдейтвано", допълни националният здравен инспектор.

"Нищо не знаем още за индийския вариант на COVID-19. Още няма надеждни научни данни какви са характеристиките му. За да заразява 300 000 души на ден и 4000 да умират, значи има нещо, но условията в Индия са такива, че струпването на хора и неспазването на мерките допринася за такова взривоподобно развитие. Ясно е, че вирусът ще напусне Индия. Ние забранихме влизането в България на хора, идващи от Индия, но това ще забави процеса, а няма да го спре. Готовност трябва да имаме. Когато знаем какви са особеностите му, ние ще осведомим болниците и общопрактикуващите лекари, за да имат готовност", посочи Кунчев.

"Реалистично е в края на юли да достигнем нива на имунизиране, които да се отразят вече на епидемията. Третата вълна беше изцяло предизвикана от британския вариант. Видяхме смъкване на възрастта. И до момента имаме между 80 - 90 до 100 - 150 лица под 19 години, които заболяват всеки ден. Това го нямаше при първата вълна. Второ, имаме ранна нужда от кислородна терапия. Това е ключово и затова всички усилия бяха да наситим болниците с кислород. Очевидно по-бързо се развиват симптомите", заяви Кунчев.

"На трето място сме в Балканите по брои починали и така ще остане, защото сме полиморбидна нация – застаряваща нация, не обръщаща особено внимание на здравето си. Тук е разковничето. На първо място сме по инсулти и на първо място в света по инфаркти, по затлъстяване и по онкозаболявания. Какъвто и вирус да дойде, това ще са резултатите“, посочи той.

Турски учен работи върху лекарство, способно да убие COVID-19 за 48 часа

Серхат Гюмрюкчю, турски учен, работещ в американски институт, и неговият екип отчитат напредък в работата си по лекарство, което може д...

"Ако има интерес и дойдат доставките, според мен е реалистично в края на юли да достигнем нива на имунизиране, които да се отразят вече на епидемията. Не казвам 70-75%, но близки до тях – 60% и повече. Проблемът с количествата ваксини май месец ще се реши и това ще покрие възможностите ни за ваксинация. Вчера са направени 27 000 ваксинации. Възможно е, ако дадем достатъчни количества на всички общопрактикуващи лекари, да ускорим още повече процеса. Въпросът е всичко, което дойде, да се разпределя веднага и да има интерес. Сам човек да си слага ваксина не е редно. По нашето законодателство това е невъзможно, защото преди имунизацията лекар трябва да ти даде мнението си, че всичко е наред и да може да реагира, ако нещо се случи. Всичко е до осъзнаване на необходимостта от тази имунизация“, каза още Кунчев.

"Ваксината "Спутник V" се доказа като добра ваксина. Няма особено висока стойност на нежелани реакции и имунният отговор е добър. Нямаме нищо против, ако тя бъде одобрена от Европа като другите ваксини, да дойде и да се прилага. За имунизирането на децата въпросът е малко по-сложен. Първо производителите трябва да кажат, че това е възможно. Работят в тази посока. Очертава се границата за ваксиниране да е около 6-7 години", добави Кунчев.

"Аз съм умерен оптимист в краткосрочен план. След излизане от третата вълна ще има един малко по-светъл период през лятото, но никак не съм убеден, че това ще е последният ни сблъсък с вируса, особено ако продължават да излизат нови щамове, а те очевидно ще излизат. Много моля хората да бъдат отговорни, за да бъде всичко наред, ще продължим тенденцията на спад и ще се облекчават мерките", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com