"Лекари в помощ на пациентите": Цистит! Как да постъпя? (ВИДЕО)

5408
"Лекари в помощ на пациентите": Цистит! Как да постъпя? (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Днес в рубриката "Лекари в помощ на пациентите" на Actualno.com с уролигът д-р Галя Музикаджиева ще говорим за цистита. Той заема около 90% от всички инфекции на пикочните пътища и рецидивира при 20-30% от жените в рамките на 3-4 месеца, което води до повишена консумация на антибиотици и влошаване качеството на живот.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Имунитетът, алергиите и защо се разболяваме

КАКВО Е ЦИСТИТЪТ?

Острият цистит е инфекция на долни пикочни пътища засягаща пикочния мехур. Представлява здравен проблем, засягащ всички възрасти и двата пола макар и не еднакво. Жените и момичетата във фертилна възраст са изложени на повишен риск от възпаление в сравнение с мъжете.

Циститът може да бъде причинен от Gr(+) и Gr(-) микроорганизми, някои гъбички и паразити. Освен от биологични агенти те могат да бъдат резултат и от химични, термични, лекарствени и радиационни фактори.

Източник на уропатогенни бактерии обикновено са червата и най-честият етиологичен микроорганизъм е E.coli. Налице е микробно замърсяване на периуретралната област и влагалището, последвано от възходяща инфекция в уретрата и пикочният мехур.

Женската уретра е податлива на колонизация с ректални уропатогени, тъй като е къса и широка, заобиколена е от влажната лигавица на вагиналния интроитус и е в непосредствена близост до перианалната област. С тази анатомична особеност се обяснява по-високата честота на инфекциите при жени от различни възрастови групи.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Подготовка за бременност

Съществуват множество рискови фактори и предразполагащи състояния за развитието на цистит и неговото хронифициране.

При по-млади жени такива потенциални фактори могат да бъдат:

  • скорошен полов акт
  • промени в бактераилната флора
  • анамнеза за инфекция на пикочните пътища в детството
  • фамилна анамнеза за инфекции на пикочните пътища

Рисковите фактори при жени в постменопаузата включват:

  • вулвовагинална атрофия
  • уринарна инконтиненция
  • цистоцеле и голямо количество остатъчна урина

Три урологични фактора - уринарната инконтиненция, наличието на цистоцеле и резидуалният обем, са силно свързани с рецидивиращи инфекции на пикочните пътища. Рецидивираща е тази инфекция, при която има повече от два симптоматични епизода в рамките на 6 месеца или повече от три симптоматични епизода в рамките на 12 месеца.

Преходните състояния като бременост могат да предразположат към инфекция на пикочните пътища или да увеличат риска от сериозни усложнения от нея.

Изисква се особено внимание и по-специален подход, защото инфекциите, както и нелекуваната асимтомна бактериурия през бремеността, са свързани с повишен риск от развитие на пиелонефрит, преждевременно раждане или смърт на фетуса.

Въз основа на наличието или отсъствието на състояния, които увеличават риска от придобиване на инфекция, циститите се делят на неусложнени и усложнени.

При усложнените инфекцията може да варира от лек цистит до животозастрашаващ уросепсис и може да бъде по-трудна за лечение поради свързани структурни и/или функционални аномалии на пикочо-половата система, резистентни микроорганизми или отслабена имунна защита на пациента.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Инфекцията на влагалището

Клинично циститът представлява сидром характеризиращ се с:

  • често уриниране
  • парене и болка по време на уриниране
  • спешен и неотложен повик със или без болка в долната част на корема
  • мътна урина
  • урина със силна миризма
  • в тежки случаи наличие на кръв в урината

ДИАГНОЗА

Внимателната и навременна урологична преценка е задължителна за правилната диагноза и своевременното лечение и предотвратяването на сериозни и/или хронични усложнения.

Диагнозата се основава най-вече на задълбочена анамнеза подкрепена от микробиологичен анализ на урината.

Наличието на структурна и/или функционална аномалия на пикочо-половата система увеличава риска изходът от бактериалния цистит да бъде по-сериозен от очакваното, в сравнение с появата му при лица без установени рискови фактори.

Ето защо много важно място в диагнозата има и образната диагностика и урофлоуметрията.

Урофлоуметрията е скринингов диагностичен метод за оценка на функционалното състояние на долни пикочни пътища и определя целесъобразността на допълнителни методи на изследване. Той е неинвазивен, прост и безопасен метод за измерване на дебита и други параметри на отделената урина и ни позволява да идентифицираме набор от възможни патологични състояния, предразполагащи към персистиране или рецидив на инфекциите на пикочните пътища.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Алергичният ринит

ЛЕЧЕНИЕ

Лечението на инфекциите на пикочните пътища е мултимодално. Специално внимание трябва да се обърне на тази група пациенти, които се нуждаят от бърза и адекватна оценка и подходяща терапия, за да се избегне персистиране и рецидив на инфекцията или сериозните последствия от нея.

Препоръчва се пациентът и лекарят да участват съвместно в процеса на вземане на решение, който включва обсъждане на рисковете и ползите от всички възможности за лечение, съобразени индивидуално с всеки пациент.

Антимикробните средства остават основна и първа линия на терапия , съобразени с антимикробната чувствителност, с оптимална доза и продължителност на лечението.

Често като допълнително лечение се прилагат различни фитопрепарати, доказали своята ефективност във времето.

Дългосрочното лечение обаче трябва да бъде насочено към вземане на мерки за предотвратяване на рецидивите. Това определя необходимостта от засилване на здравното образование сред населението, както и необходимостта от информиране относно потенциалните причини за развитието, рецидива и вероятните усложнения от цистита и възможностите за неговата превенция.

Д-р Галя Музикаджиева е специалист уролог с над 10 години опит. Диагностицира и лекува заболявания на пикочо-половата система при мъжете и пикочната система при жените - бъбречнокаменна болест, тумори на пикочо-отделителна система, неврогенни разтройства в уринирането, спешни урологични състояния.

След своето дипломиране през 2008 г. д-р Музикаджиева започва работа в Център за Спешна медицинска помощ в Пловдив. През същата година постъпва и в Клиника по Урология към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ София, като през 2009 г. става асистент. От 2020 г. е част и от екипите специалисти на Медицински център “Гея Мед”, МЦ ПТБ-Мед София, ДКЦ Софиямед-Люлин и ДКЦ Св. София.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Новата здравна рубрика на Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com