Наш учен от Станфорд с аргументи защо новото хапче на Pfizer срещу КОВИД няма да е панацея

14271
Наш учен от Станфорд с аргументи защо новото хапче на Pfizer срещу КОВИД няма да е панацея
Снимка: Getty Images

"Проблемът с антивирусните медикаменти е, че трябва да се вземат колкото се може по-рано, за да се изпревари експоненциалната репликация на вируса (т.е. намножаването му в организма). Но дали това ще може да стане за всеки човек, нуждаещ се от тях?". Така молекулярният биолог Георги Маринов, който е част от департамента по генетика на Университета в Станфорд, поставя във Фейсбук профила си основния въпрос относно новината за новото хапче на Pfizer срещу коронавирус и медийните фанфари относно препарата.

"Ако трябва да се започне лечението в рамките на няколко дена от започването на симптомите, това означава, че човек трябва при първата поява на леко главоболие да иде да се тества, да си изчака резултатите от теста, после да иде при личния си лекар, който да му предпише съответното лекарство (не съм виждал каква точно ще е цената на това на Pfizer, но "Молнупиравир"-ът /на Mersk/ ще струва 700 долара за един курс на лечение и едва ли ще се продава свободно в аптеката /бел. ред. - същата цена за петдневен курс слага и изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла/), който той после трябва да си набави и да почне да взема. (...)

САЩ договориха с Pfizer доставка на 1 милион дози от новото лекарство срещу коронавирус

Властите в САЩ се договориха с компания Pfizer за доставката на няколко милиона дози от новото експериментално лекарство срещу коронави...

Големият въпрос тук е колко хора ще успеят да минат през нея навреме? И колко ще си игнорират симптомите преди да е твърде късно?

Това съвсем не е типична ситуация - повечето други болести се развиват бавно и има време за реакция, а тук всеки час е от значение. (...) Все още масово не се разбира, че COVID е многоетапно заболяване. В първите 7-10 дни след инфекцията вирусът се реплицира (размножава) експоненциално. След което при много от тежките случаи се получава хиперактивация на собствената имунна система (цитокиновата буря) и оттам нататък голяма част от пораженията са в резултат на нейното действие, а не толкова на самия вирус. Това е причината в тази втора фаза да се прилагат имуносупресанти (най-често стероиди), които обаче в първата фаза (когато трябва да се бори репликацията на вируса) по-често вредят. А средствата за борба с вируса - като например моноклоналните антитела - имат реален ефект само в първата фаза, но не и след това (когато вирусът вече може да не е водещ фактор в патогенезата). Затова и е толкова трагично да се вижда как на много места по света на пациентите все още им се казва: "Стойте си у вас засега, ако се влошите, ще ви предпишем моноклонални''. Въпреки че тези моноклонални имат ефект именно преди да дойде влошаването, но не и след това. Така се получава понеже дори и от много медицински лица механизмът на заболяването все още не се разбира напълно. (...)

Отсега може да се предвиди, че при по-бедните хора и тези, които не могат да си позволяват да не отидат на работа за да се тестват, изолират и пр., ще има огромен брой случаи на трагично закъснение, докато основните бенефициенти от тези медикаменти ще са хората, които и сега са в състояние да започнат курс моноклонални антитела при първата поява на симптоми и положителен тест.

Но, отново, политиците вероятно ще обявят пълна победа над вируса за втори път и ще използват тези постижения на науката като оправдание за умишленото масово убийство на огромен брой хора", анализира Маринов.

Pfizer плаща 2 млн. долара на лекар, за да рекламира ваксинацията при деца

Няколко от най-големите медийни компании в Канада кой знае защо пропуснаха да разкрият, че известен професор по педиатрия от канадската...

Молекулярният биолог напомня и репутацията на Pfizer от гледна точка честност и коректност специално за ваксината им срещу коронавирус - ПРИПОМНЕТЕ СИ РАЗКРИТИЯТА В BRITISH MEDICAL JOURNAL! И посочва, че и при хапчето си Pfizer спира изпитанието предварително, то е правено върху малка група хора (775 души) т.е. изразява съмнение доколко обявената ефективност от 89% всъщност ще е толкова в реални условия. "Ваксината (на Pfizer) беше обявена за пълен успех след изпитания, които бяха направени по такъв начин, че да се скрие максимално факта, че това не са стерилизиращи ваксини. И този успех беше обявен на база много малък брой заразявания в контролните и тестовите групи (което значи голяма несигурност в оценката на ефективността и си и беше критикувано още тогава), а най-възрастните групи (при които ефективността на всички ваксини е значително понижена поради общата имуносенесценция) въобще не бяха включения в тях", напомня Маринов за репутацията на Pfizer. И отново настоява - докато няма политика да се спре разпространението на вируса, COVID-19 ще е огромен проблем - ПОВЕЧЕ ЗА ТАЗИ МУ ПОЗИЦИЯ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно