X
 
 

Липсват ли лекарства за онкоболни - вече има обяснение, че няма такова нещо

3069 0
Липсват ли лекарства за онкоболни - вече има обяснение, че няма такова нещо
Снимка: БГНЕС
Във връзка с информация до медиите, разпространена от г-жа Ваня Добрева, относно липсата на незабавен отговор от страна на ИАЛ (Изпълнителна агенция по лекарствата) по постъпили 82 сигнала до Агенцията за липса на лекарствени продукти от сайта www.moeto-lekarstvo.com, от БАРПТЛ излязоха с категорична позиция, че това не отговаря на истината. Ето какво обясни неправителствената организация:

Електронния сайт www.moeto-lekarstvo.com е създаден от Сдружение за развитие на българското здравеопазване по повод сключено Споразумение с ИАЛ с цел осигуряване на необходимото партньорство и взаимодействие на национално ниво чрез обмен на информация в областта на лекарствените продукти.

Отново липсват лекарства за онкоболни

82 сигнала за липса на лекарства са подадени на платформата за липсващи лекарства, която бе създадена на 9 септември 2019 г. 70 са сиг...

След обявяването на сайта през септември започва и пробно обмяната на информация с ИАЛ чрез имейли с цел уточняване техническите аспекти (форма и съдържание на съобщенията), въз основа на което да се автоматизира процесът, уточняват от ведомството.

През периода и до настоящия момент се осъществява редовно комуникация включително и чрез провеждане на срещи с г-жа Боряна Ботева – Председател на Управителния съвет на Сдружението и други негови представители с оглед възможността сигналите да бъдат обобщавани с цел избягване на повторяемост и валидиране за достоверност от страна на Сдружението, за което бе постигнато съгласие.

Към момента в ИАЛ са препратени 82 сигнала за 31 лекарствени продукта, а ИАЛ е предоставил отговор по 41 сигнала. Тъй като на този етап липсва валидация за достоверност за някои единични сигнали, е необходимо извършване на проверки и събиране на информация от притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти и производители извън страната, за което е необходимо съответното технологично време.

След проведен разговор с г-жа Боряна Ботева – председател на Управителния съвет на СРБЗ се установи, че изпратената информация до медиите не произтича от Управителния съвет и не е официална позиция на Сдружението. Позицията е изпратена в лично качество от бившия Председател на УС г-жа Ваня Добрева. Считаме, че позицията на г-жа Добрева не отразява обективно фактите и е опит за опорочаване на една добра инициатива за полагане на съвместни усилия за взаимодействие за решаване на проблема в полза на пациентите.

България замесена в международна измама с онколекарства

България е замесена в международен скандал с фалшифицирани опаковки на онколекарства. Опаковките са изнесени от страната ни за Холандия...

В потвърждение на изложеното е информацията, качена на сайта www.moeto-lekarstvo.com, допълват още от БАРПТЛ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители