Министър Ангелов: Инфекцията е абсолютно контролирана, няма здравна криза и натиск върху системата

5516
Министър Ангелов: Инфекцията е абсолютно контролирана, няма здравна криза и натиск върху системата
Снимка: БГНЕС

"Слуховете за затваряне на градовете с КПП са абсолютно неверни. Това е лъжа. Не мога да си обясня в коя глава се раждат подобен тип конспирации. Не възнамеряваме да въвеждаме подобен тип мерки. Не се купуват бариери, не се купуват будки, бъдете спокойни". Това каза пред bTV здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"В началото на епидемията знаехме изключително малко, имаше противоречива информация. Когато човек е неинформиран, има страх от неизвестното. Към днешна дата нещата са контролирани. В България инфекцията е абсолютно контролирана, няма здравна криза и няма натиск върху системата. От 7 август до 7 септември бройката е отишла от 857, днес са 773, а броят на хора в интензивни отделения са едни и същи, няма никаква динамика на увеличаване на постъпилите в болници. Здравната система е подготвена по отношение на апаратура, дезинфектанти за месеци наред“, категоричен е проф. Ангелов.

Противогрипните ваксини скоро ще бъдат пуснати в аптечната мрежа

„Новопостъпилите деца в детски градини и ясли, както и отсъстващите повече от 2 месеца от учебни занятия, ще трябва да направят з...

“В момента предстои закупуването на допълнителни средства за всички служители на първа линия. Всичко това се случва благодарение на хората на първа линия, те са преуморени. Подобни конспирации и въпроси към тези хора, постоянната ни критика още повече ги обезверява. Трябва да подкрепим българските лекари и сестри", добави министърът. "От обиколките ми из страната нямам притеснения за оборудването. Ние се готвим за лош сценарий, такъв обаче няма да има. Хората на първа линия заслужават нашия поклон. Ние овладяхме тази пандемия заради тях", каза още здравният министър.

"Близки ме питаха дали съм запознат, че правителството плаща на хора да кажат че са заразени от коронавирус. И това е лъжа. Много известни личности бяха в болници, те част от конспиративната теория ли са", попита той. "Ние не казвахме не бъдете спокойни, ние искахме да покажем пред какво сме изправени като лекари, като сестри. Когато хората излязоха по улиците ми звъняха колеги и казаха: Кажете на хората пред какво сме изправени. Спомняте си семейство от "Пирогов". Аз съм лекар. Аз не се боря за одобрение и неодобрение, следвам лекарския си дълг. Ние като лекари имаме дълг да съветваме хората да си останат вкъщи", каза проф. Ангелов. "Тази умора в хората на първа линия може да доведе до неглижиране на мерките и принципите. Ще се опитаме да опресним знанията на хората. Една от причината е дезинфекционните режими, личните предпазни средства. Нека да подхождаме с едно наум, да мислим, че вирусът съществува. Ние трябва да живеем с това и да работим със знанието за това", каза още той.

"Българският парламент прие решение, с което упълномощихме ЕК да преговаря и да осигури ваксина за всички граждани, когато мине всички изпитания и когато бъде регистрирана, тя ще бъде достъпна за българските граждани и ще бъде безплатна. Извадили сме уязвимите групи, хората на първа линия, лица над 65 години и всички граждани с хронични заболявания. За тях сме осигурили достатъчно ваксини, когато бъде изобретена. Много важно е българските граждани да знаят, че ваксината ще бъде абсолютно безопасна и безвредна. Предстои да направим проучване, за да разберем нагласите в българското общество. Фирмите, които произвеждат ваксина в ЕС са на същия етап като руската ваксина. Тя не е преминала трета фаза на изпитание, нещата в медиите не са в научното пространство", уточни проф. Ангелов.

"В началото всички бяха дисциплинирани, сега като че ли дисциплината я няма. По отношение на ЕС България е на 20-то място по обща заболеваемост, в Балканите сме на предпоследно място. Това е така, защото нашите мерки бяха навременни. В момента са най-меки. COVID трябва да бъде добре контролиран. В момента наблюдаваме тенденция, в която хората неглижират дори симптомите. Те постъпват по-късно в лечебно заведение, което обяснява нарастването на смъртността. Отиват в болница с тежка температура няколко дни и са се надявали, че е нещо друго. Грипоподобните симптоми с висока температура няколко дни, с кашлица, обща отпадналост са повод да се потърси лекарска помощ и не са повод за самолечение", каза той.

Здравният министър: Намалява заболеваемостта от коронавирус в страната

Запазва се тенденцията за трайно намаляване на заболеваемостта от COVID-19 в страната. За изминалата седмица тя е спаднала с 47,5% спря...

"Електронизацията е голяма моя амбиция, няма да се откажа да я преследвам. До края на годината трябва да имаме електронна рецепта. Предстои да покажем функционалността й, всички страни да видят процеса", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com