Moderna съди Pfizer и BioNTech, копирали нейна технология за ковид ваксините

1689
Moderna съди Pfizer и BioNTech, копирали нейна технология за ковид ваксините
Снимка: БГНЕС

Американският фармацевтичен гигант Moderna подаде съдебни искове срещу конкурентите ѝ при разработването на иРНК ваксини срещу COVID-19 Pfizer и BioNTech. Исковете са "за нарушаване на патенти, които са от основно значение за технологичната ѝ платформа за иРНК", съобщи компанията в петък, цитирана от CNN.

"Moderna смята, че ваксината срещу COVID-19 на Pfizer (САЩ) и BioNTech (Германия) - Comirnaty, нарушава патенти, подадени от Moderna между 2010 и 2016 г., които обхващат основополагащата иРНК технология на Moderna. Тази новаторска технология е от решаващо значение за разработването на собствената иРНК ваксина срещу COVID-19 на Moderna - Spikevax. Pfizer и BioNTech копираха тази технология без разрешението на Moderna, за да създадат Comirnaty", се казва в съобщението.

Moderna чака разрешение за бустер, предпазващ от Омикрон

Фармацевтичният гигант Moderna Inc поиска разрешение от САЩ за прилагане на своя бустер инжекция срещу COVID-19, пригодена срещу подвар...

На Pfizer не е връчен подобен документ и "не може да коментира в момента", заяви говорител на компанията пред CNN.

От Moderna добавят, че нямат за цел да премахнат ваксината на Pfizer от пазара или да предотвратят бъдещи продажби на препарата, разработен съвместно с BioNTech. Също така не търсят обезщетение за продажбата на тази ваксина при определени обстоятелства.

Тези обстоятелства включват продажбата на ваксините в 92 държави от групата на страните с ниски и средни доходи, както и в случаите, когато "правителството на САЩ ще носи отговорност за евентуални щети", и за дейности преди 8 март 2022 г.

"В съответствие с ангажимента си за справедлив глобален достъп, през октомври 2020 г. Moderna се ангажира да не прилага своите патенти, свързани с COVID-19, докато пандемията продължава. През март 2022 г., когато колективната борба срещу COVID-19 навлезе в нова фаза и доставките на ваксини вече не бяха пречка за достъпа в много части на света, Moderna актуализира своето обещание. Тя ясно заяви, че макар никога да няма да приложи патентите си за която и да е ваксина COVID-19, използвана в 92-те държави с ниски и средни доходи в ангажимента на програмата COVAX, Moderna очаква компании като Pfizer и BioNTech да зачитат нейните права на интелектуална собственост и ще обмисли търговски обоснован лиценз, ако те поискат такъв за други пазари. Pfizer и BioNTech не са направили това", се казва в изявлението.

Великобритания одобри ваксината срещу Омикрон на Moderna

Ваксината на Moderna, насочена срещу две различни форми на COVID-19, беше одобрена от британския регулатор за употреба като бустерна ва...

Moderna също така очертава конкретни случаи, в които компанията твърди, че Pfizer е нарушила нейните патенти. Според ищците - конкурентите им са направили "ваксина, която има същата химическа модификация на иРНК като ваксината Spikevax". "Учените на Moderna започнаха да разработват тази химическа модификация, която избягва провокирането на нежелан имунен отговор при въвеждането на иРНК в организма, през 2010 г. и бяха първите, които я валидираха в изпитвания върху хора през 2015 г.".

Moderna също така твърди, че Pfizer и BioNTech са копирали подхода ѝ за кодиране на шиповия протеин с пълна дължина в липидна наночастица за коронавирус. "Учените от Moderna разработиха този подход, когато създадоха ваксина за коронавируса, който причинява Близкоизточния респираторен синдром (MERS), години преди COVID-19 да се появи за първи път", пише в исковете.

Moderna и Pfizer са в основата на стратегията за ваксинация в САЩ, като по-голямата част от прилаганите дози са на Pfizer. Към петък сутринта в страната, в която се намират централите на двете компании, са приложени 360,1 милиона дози на Pfizer и 229,2 млн. дози ваксина Moderna.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com