МЗ: Личните лекари и извънболничната помощ да издават направления за антигенни тестове

1689
МЗ: Личните лекари и извънболничната помощ да издават направления за антигенни тестове
Снимка: Getty images

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект за допълнение на Наредба от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Предложението на ведомството е бързите антигенни тестове за COVID-19 да бъдат включени в медико-диагностичните изследвания, заплащани от бюджета на касата.

Антигенни тестове ще могат да бъдат извършвани след насочване от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ.

СЗО: Пандемията от COVID-19 не е приключила

"Пандемията далеч не е приключила". За това предупреди ръководителят на Световната здравна организация. "Новите вълни на вируса отново...

Проектът на МЗ е предложен за обществено обсъждане до 11 август, което означава, че личните лекари ще могат да издават направления за бързи антигенни тестове най-рано от средата на август. Точно в този месец, според редица експерти, ще настъпи пик на нова вълна на COVID-19.

"С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на COVID-19", гласят мотивите на МЗ.

Необходимите финансови средства за прилагане на предложените от министерството промени са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.

Припомняме, че към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от общопрактикуващ лекар. С промяната се предвижда бързият антигенен тест за откриване на COVID-19 да бъде назначаван от личен лекар или лекар специалист от извънболничната помощ, което значително ще улесни пациентите и ще разшири възможностите за извършване на изследвания за ранно откриване на инфекция с коронавирус, добавят от МЗ.

Ива Христова: До два дни нови мерки срещу COVID, маските - задължителни на обществени места

"В Министерството на здравеопазването се проведоха интензивни разговори и до ден-два ще бъдат обявени резултатите и новите мерки. Много...

Всъщност, именно сегашното МЗ не реагира изобщо по въпроса, когато трябваше. Преди около три месеца парламентът сложи край на т.на.р извънредна епидемична обстановка. Тогава управляващите не оставиха безплатните PCR тестове, като здравният министър проф. Асена Стоименова (Сербезова) нямаше възражения, въпреки критиките на медицински специалисти – какво отпадна, припомнете си ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com