МЗ спря процедурата по закупуване на над 12 млн. щадящи теста за учениците

2301
МЗ спря процедурата по закупуване на над 12 млн. щадящи теста за учениците
Снимка: iStock

Процедурата за закупуването на около 12 500 000 щадящи теста за провеждането на индивидуално неинвазивно изследване за COVID-19 на ученици от 1-и до 12-и клас, бе прекратена от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Това съобщиха от здравното министерство и припомниха, че поканата за осигуряване на тестовете е била публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г.

От ведомството допълват, че прекратяването на процедурата е следствие от извършена от дирекция „Вътрешен одит“, по искане на министър Сербезова, проверка. В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Всичко, което трябва да знаете за тестването на децата в училище

Първоначално обявената дата 4 ноември за връщане на учениците от 1 до 4 клас, след като им бъдат направени неинвазивни тестове вече е 8...

До края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти.

Припомняме, че в началото на декември учениците се върнаха в клас, благодарене на тестването с неинвазивни (щадящи тестове).

На 9 декември Дирекция "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ започна проверка в министерството на здравеопазването относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици. Проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бивш заместник-министър на здравеопазването.

На 17 ноември стана ясно, че служебният премиер Стефан Янев е освободил Димитър Петров от длъжността зам.-министър на здравеопазването. Припомнете си тук: (Без да се съобщават мотиви уволниха зам.-министър на здравеопазването) В публичното пространство се заговори, че уволнението му е свързано със забавените доставки на тестовете за учениците. (Припомнете си тук: Присъственото връщане на най-малките ученици с масово тестване мирише на провал)

Според Кацаров държавата е купила три пъти повече тестове за учениците от предвиденото

Държавата спечели от поръчките за антигенните тестове за деца, освен това увеличихме неустойката за фирмите, които не доставиха навреме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com