Присъственото връщане на най-малките ученици с масово тестване мирише на провал

4758
Присъственото връщане на най-малките ученици с масово тестване мирише на провал
Снимка: istock

Един учител няма да може да се справи с тестването на цял клас, ако няма кой да му помага. Учителите имат нужда от подкрепа от родителите. Когато има готовност, тогава ще се тръгне на училище. Това заяви служебният образователен министър акад. Николай Денков, макар че според МОН хоризонтът за старт на връщането на учениците от I до IV клас с масово тестване срещу коронавирус (в понеделник и четвъртък) е 10 ноември най-рано.

Утре сутринта ще има обща заповед - на здравния министър и на самия Денков, с която ще бъдат описани всички стъпки относно масовото тестване в училище. Ако се забавят тестовете, ако няма екипи за тестване, няма да тръгнат децата на 10 ноември - когато има готовност, тогава, уточни образователният министър.

Проф. Денков: Паралелки ще се карантинират само след втори положителен медицински тест на дете

Идеята на тестовете е да осигурят безопасност, да хванем дете, което носи вируса, преди да започне да заразява другите. Оттам нататък п...

Думите на Денков идват в светлината на позиция на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", с председател д-р Юлиян Петров, според която за тестване на 20-25 деца трябват 4-5 възрастни. Синдикатът иска здравният министър д-р Стойчо Кацаров – тестовете да се правят вкъщи, от родителите, защото: "87,3 процента от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап; учители и директори не могат да носят отговорност за медицински манипулации, диаметрално различни от длъжностната им характеристика; волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца, в противен случай няма да дадат съгласие за присъствено обучение; Министерството на здравеопазването подмени препоръката на Отрасловия съвет по образованието за тестовете тип "близалка"; условието на производителя на тестовете е да се правят на гладно и жадно; голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9:00 часа сутринта би нарушила грубо здравословния им режим и трябва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици; смесването в училищна среда преди теста е предпоставка за зараза и карантиниране на цялата паралелка; тестването на учениците в училище два пъти седмично в рамките на 30 минути в началото на учебния ден не е възможно да бъде изпълнено, и то от един или двама учители".

"Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката. Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10 ноември 2021 г.", се настоява в позицията на синдиката.

Със сигурност е предвидено допълнително възнаграждение за участващия в правенето на тестовете педагогически и непедагогически състав, но още няма яснота колко точно ще е то, стана ясно от думите на Денков.

При спад на заболеваемостта от коронавирус под 250 заболели на 100 000 на ниво община, масовото тестване в училище се спира, каза акад. Денков. В следващите дни се очаква доставка от 1,4 млн. теста, добави той.

Няма да се тестват преболедувалите от коронавирус деца в училище

Няма да се тестват децата, които са преболедували от коронавирус и имат документ по условията на зеления сертификат. Няма да се тестват...

Този начин т.е. масово тестване, създава много по-безопасна среда, настоя Денков. И напомни, че децата влизат с маски в клас, свалят ги само при даване на пробата – при тези условия не се очаква, особено безсимптомно, да предадат вируса. Целият клас се карантинира само ако хванато при масовото тестване дете след това бъде тествано в сертифицирана лаборатория и отново излезе положителен резултат, добави министърът. Той посочи, че докато няма сертифицирано потвърждение на положителен резултат от училищен тест, останалите деца могат да ходят на училище. "Рискът се намалява изключително много спрямо сегашното положение", заяви Денков.

Ако родител откаже да си тества детето в сертифицирана лаборатория, то не се връща в училище без да има отрицателен тест. Дават се безплатни направления от личните лекари, каза Денков и уточни, че няма информация за недостиг на направления за тестове при личните лекари.

В понеделник вечерта (8 ноември) очакваме информация колко родители са съгласни децата им да се тестват регулярно, за да се върнат в училище, уточни образователният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com