Нов модел в здравеопазването - смесица от стари предложения

4838
Нов модел в здравеопазването - смесица от стари предложения
Снимка: БГНЕС

В началото на следващата седмица (15 юли) здравният министър Кирил Ананиев и екипът му трябва да представят нов модел на здравеопазването в България. Презентацията идва 10 месеца след като Ананиев предложи 2 модела, които бяха посрещнати със сериозни критики и така и си останаха на хартия. А основното перо в критиките, разбира се, беше колко всъщност плащаш като пациент, ако ти се наложи да отидеш в болница - изчисленията показаха, че може да се наложиш да плащаш няколко пъти, а здравното министерство точно този модел искаше.

По същество моделите бяха следните - демонополизация на НЗОК и поява на други здравни каси или солидарен модел, с 8% задължителна здравна осигуровка, задължителна здравна застраховка под формата на премия в размер на 12 лева и доброволно здравно осигуряване. А според в. "Сега" новият модел е хибрид от въпросните два.

От Национална пациентска организация настояват за дигитализацията в здравната система

"Осигуряването на качествено здравеопазване е съвкупност от множество компоненти и фактори, които трябва да бъдат налични, за да може д...

Този път идеята на здравното министерство (МЗ) е да се заложи на пълна демонополизация на здравната каса, т.е. частните фондове и НЗОК да се конкурират. Здравната вноска остава 8 на сто, а осигурените сами избират фонд. Частните фондове няма да имат право да избират осигурените си, т.е. да отказват на възрастни и хронично болни. За да могат да оперират на пазара обаче, частниците ще трябва да имат поне 1 милион осигурени. Докато това не е факт за поне едно дружество, всички осигурени ще останат в НЗОК. Услугите на обществената каса ще продължат да ползват и тези, които не са избрали частен фонд. В момента обаче работещите, които се осигуряват за своя сметка и тази на работодателя си, са около 3,5 млн. души. 2,7 милиона - пенсионери, деца и бедни, се осигуряват от държавата, при това с непълна вноска. Това значи, че едва ли повече от 3-4 фонда ще успеят да минат прага от 1 млн. осигурени.

Не е ясно какво ще покриват касата и фондовете с вноската, която остава 8 на сто. От години се твърди, че тя не е достатъчна, за да се плащат всички услуги, които НЗОК е длъжна да плаща по т.нар. основен пакет, затова и масово пациентите доплащат - и за лечение, и за редица медикаменти. Според концепцията на МЗ пакетът трябва да се оптимизира, тъй като той ще е задължителен за всички фондове. Това вероятно значи, че той ще намалее. Услугите извън него пък ще може да се осигуряват с допълнителни доброволни вноски или в брой, което означава, че доплащането от страна на пациентите най-вероятно ще се увеличи още, при положение че вече е близо 50 на сто от всички разходи за здравеопазване.

В концепцията е запазена и една от най-противоречивите идеи от предишните модели - лечебните заведения да могат да формират сами цените си, независимо каква част от тях плаща фондът. Така, ако има разлика, тя ще се доплаща от пациента. Целта е конкуренцията да сваля цените - остава обаче въпросът дали няма да се появи картел, който да си остане невидян от отговорните органи.

Освен това, съгласно новата концепция фондовете ще имат право на до 3 на сто от приходите си за административни нужди, право на печалба, освен това ще са длъжни да правят отчисления с гаранционен фонд, който да покрие здравните плащания в случаи на несъстоятелност.

Ананиев обеща "да излекува" здравеопазването с нова стратегия

Моля ви, дайте шанс на здравеопазването да се излекува с общи усилия. Това каза министър Ананиев по време на изслушването в парламента ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване