Облекчават изискванията към лечебните заведения, които могат да обучават студенти и специализанти

4966
Облекчават изискванията към лечебните заведения, които могат да обучават студенти и специализанти
Снимка: Thinkstock

Министерството на здравеопазването пусна за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти. Целта на промените е да бъдат създадени условия повече лечебни заведения да могат да кандидатстват да обучават студенти и/или специализанти, както и да се оптимизират критериите, на които трябва да отговарят. С измененията ще се облекчи и процедурата по проверка на съответствието с критериите, на които трябва да отговарят, за да бъдат одобрени от министъра на здравеопазването и се оптимизират редица изисквания, свързани с лечебните заведения, предаде репортер на БГНЕС.

Оптимизирането на индикаторите в настоящия проект на наредба обхваща следните основни промени: отпадат индикаторите, които нямат пряко отношение към обучението на студенти и/или специализанти; намалява се изискването за броя на работещите в лечебното заведение на пълно работно време по трудов договор специалисти с придобита специалност и трудов стаж по нея не по-малко от 5 години от двама на един; отпада изискването за минимално второ ниво на компетентностна кандидатстващите клиники/отделения; въвежда се изискване за наличие на договореност на лечебното заведение с друга база за обучение за модулите и разделите от практическото обучение по съответната следдипломна специалност, които лечебното заведениене може да проведе.

НСИ: В края на 2020 болниците у нас са 320

Към 31.12.2020 г. в страната функционират 342 заведения за болнична помощ с 54 216 легла, от които 320 болници с 51 991 легла. В сравне...

Отпада изискването експертната комисия да извършва проверката на място в лечебното заведение. Предвидено е проверката да се извършва въз основа на представените документи –обосновката на лечебното заведение за съответствието му с критериите и условията, на които трябва да отговаря структурата и организацията на дейността в лечебното заведение, необходимото оборудване и квалификацията на персонала, кактои доказателствения материал, въз основа на който еизготвена обосновката. Предвидена е възможност при необходимост експертната комисия да може да посети на място лечебното заведение.

Оптимизирани са и изискванията към лицата, които могат да бъдат включвани в експертните комисии за проверка на съответствието, като се предвижда това да са лица с опит в организирането, координирането и/или провеждането на обучение на студенти и/или специализанти или в работа с документи, които се оценяват съгласно Наредба No 8 от 2019 г., както и лица, които притежават сертификат за оценяване и акредитация на лечебни заведения. Оптимизиран е и редът, по който консултативният съвет ще може да предлага на министъра на здравеопазването да определя състава на експертните комисии.

Приемането на проекта на Наредба No 8 от 2019г. няма да доведе до въздействие върху държавния бюджет. Във връзка с отпадането на задължителното изискване експертната комисия да извършва проверка на място в лечебното заведение, за което то дължи средства за командировъчни, разходи на всеки член на комисията, в общия случай ще се намали финансовата тежест на кандидатстващите за одобрение лечебни заведения. Средства за командировъчни разходи ще се изплащат от лечебното заведение само при възникнала необходимост от проверка на място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com