Официално: През тази година няма болни от лайшманиоза бежанци в Харманли

1802
Официално: През тази година няма болни от лайшманиоза бежанци в Харманли
Снимка: БГНЕС

Едва 17 души с малария и лайшманиоза са приети и лекувани в Клиниката по инфекциозни болести на пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" през последните две години. 8 от пациентите са български граждани, съобщават от лечебното заведение.

През настоящата година до момента са приети и лекувани 9 души с малария – 2 български граждани и 7 бежанци. Трима от чужденците са от лагера в Харманли. С висцерална лайшманиоза са хоспитализирани само трима пациенти, всеки от тях български гражданин.

Наградиха 294 полицаи, недопуснали ескалация на бунта в Харманли

Наградиха 294 полицаи, недопуснали ескалация на напрежението в РПЦ - Харманли. Със заповед на вътрешния министър в оставка Румяна Бъчва...

През миналата година с малария са приети четирима пациенти - трима български граждани и един бежанец. Само един бежанец с кожна лайшманиоза е хоспитализиран през 2015 година - през януари месец. Той е бил от Центъра за чужденци в Харманли.

Припомняме, че общинският съветник от Харманли Светлана Николова първа разпространи информация и снимки след собствено разследване за евентуална опасна болест сред бежанците в центъра в Харманли. По думите на Николова лекар-специалист ѝ казал на базата на показани от нея снимки на бежанци, че става въпрос за лайшманиоза. Николова използва широк медиен ефир да казва, че не вярва на твърденията на директора на центъра в Харманли, че няма случаи на болни от лайшманиоза.

Междувременно директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев обяви, че информацията за силно заразна болест била оповестена от "жената на уволнен фелдшер". Той се възмути, че се плашат хората с разпространение на поверителна медицинска информация, като уточни, че става въпрос не за лайшманиоза, а за краста.

Припомняме, че точно информациите за лайшманиоза предизвикаха организирани от "Патриотичния фронт" протести в Харманли с искане центърът за бежанци да бъде от затворен тип и преместен на границата. След като бяха предприети мерки за ограничаване на движението на обитателите на центъра, последваха бунтове и боеве с българската полиция.

ДАБ: Част от лагера в Харманли ще бъде от затворен тип

Една част от центъра за бежанци в Харманли ще бъде от затворен тип, а не целият център. Това заяви зам.-председателят на Държавната ...

От 5 до 9 декември лекари и медицински сестри от Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги" отново ще извършва прегледи в Центъра за чужденци в Харманли. В екипа, който ще работи там, са включени лекари от различни медицински специалности – "Паразитология", "Инфекциозни болести" и "Дерматология". Преди седмица екип от Клиниката по инфекциозни болести на Университетска болница "Свети Георги" посети лагера и в продължение на два дни беше направен скрининг на над 200 души. Установени са няколко случая на варицела, пневмония и гнойна ангина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com