Паднала от 8 етаж котка, неудобни обувки, въшки: За какво викат хората Спешна помощ?

20307
Паднала от 8 етаж котка, неудобни обувки, въшки: За какво викат хората Спешна помощ?
Снимка: БГНЕС

Жена разкарва медиците на Спешна помощ заради паднала от балкона котка, мъж пък иска да му изчистят въшките, защото много го сърбяло. Това са само част от фалшивите и парадоксални сигнали, които получават в Центъра за Спешна помощ в столицата, пише Монитор.

Екипи са били търсени за зъбобол, менструални болки, както и за неспадаща ерекция след прием на стимуланти, разказва пред изданието говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска. Млад мъж пък се обадил на спешния телефон, защото сънувал кошмари. „За съжаление парадоксалните сигнали към Координационната централа на Спешна помощ са ежедневие, а не изключение. Казвам за съжаление, защото фокусът на дейността на спешните медици са човешкото здраве и живот – това е съпътствано от огромна отговорност, изключителен стрес, напрежение и много сериозна концентрация”, каза Катя Сунгарска. Медици са били викани още да вадят кърлежи, имали са и многобройни случаи на бременности, незнайни за жената.

Д-р Кателиева се възмути: Недопустимо е спешните медици да са без пълна екипировка

Ситуацията у нас е недопустима. От април във Великобритания спешните медици ходят с пълна екипировка. Няма как по сигнала да се разбере...

„Може да звучи смешно, но не е. Имаше един случай, в който разстроена жена крещеше по телефона, не се разбираше какво казва. Колегите успяха да чуят само, че детето й е паднало от 8-ия етаж. Разбирате какъв спешен сигнал е това и линейката тръгна веднага на адреса. Действаше се мигновено. На мястото се разбра, че детето на госпожата е нейната котка. Наистина има хора, които приемат домашните си любимци за деца. В това няма нищо лошо, но всичко това щеше да бъде смешно, ако не беше толкова опасно. Докато ни разкарват за неспешни състояния от мързел или безотговорност, някой някъде е в спешно състояние и няма свободен екип, който да се отзове, казва Катя Сунгарска.

Много често спешните екипи се сблъскват и с друг проблем - самотни възрастни хора викат линейки хем да им измерят кръвното, хем да им правят компания. „Тук на шега им викаме абонати. Имаме една жена, която много често ни се обажда и ни вика. Колегите разказват, че в момента, в който вратата на дома й се отвори, тя ги посреща с широка усмивка и ги поканва „Влизайте, влизайте, бухтички съм ви направила!” Колкото и да е странно, но е факт. За някои дори може да звучи смешно, но това може да коства живот или страдание”, разказа Катя Сунгарска.

Само преди няколко месеца пък в центъра е получен сигнал от мъж, който настоявал спешен екип да отиде и да му изчисти въшките, защото много го сърби. Административен работник пък поискал да бъде изпратена линейка на работното му място, защото има два кърлежа на задните си части. Друг пък се обадил за линейка да го закара до дома му, защото обувките му много го убиват и не може да се прибере.

Друг парадоксален случай е за получено обаждане от възрастна жена, която излъгала, че е с много високо кръвно и умира, а на място се оказало, че са й паднали батериите на апарата за кръвно и е извикала спешен екип, за да й провери показателите, за да е спокойна. На всичкото отгоре предположила, че в лекарската чанта сигурно има и инструменти и поискала екипът да й обезвъздуши радиатора.

Спешната помощ и пандемията

"Спешната помощ в България свърши ролята си на филтър, който не допусна да пламнат болниците и оттам да се разрастне епидемията от коро...

„Така много самотни хора ни викат, за да им правим компания или да им доставим безплатни лекарства, като, разбира се, подават фалшиви симптоми по телефона. Всеки трябва да си даде сметка, че може да се превърне в своеобразен убиец, докато ангажира линейка, вместо да потърси личния си лекар”, коментира Сунгарска. Тя изтъкна, че медиците дават всичко от себе си, за да помогнат и когато получат сигнал за въшки, кърлеж или нощен кошмар е унижение, дори гавра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com