По-високи заплати за 20 000 лекари, 18 000 медицински сестри и 12 000 санитари

11863
По-високи заплати за 20 000 лекари, 18 000 медицински сестри и 12 000 санитари
Снимка: МС

По-високи заплати за 50 хиляди души, заети в сферата на медицината, ще получат по-високи възнаграждения от януари месец догодина. Става дума за 20 000 лекари, 18 000 медицински сестри и 12 000 санитари.

„Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще внесат изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, които предвиждат 237 млн. лв. за добавки към възнагражденията на медиците. От 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв.“, обяви министър-председателят Бойко Борисов преди часове.

Увеличението той аргументира по следния начин: „Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа. И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях“.  Борисов подчерта, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да премине страната през кризата и да има стабилност. Посочи също, че продължават да работят върху мерките, за да помагат на хората.  

Пред Нова Телевизия министърът на финансите съобщи, че бюджетът за здравеопазване през следващата година е увеличен с 12%. Той посочи, че въпреки упреците и критиките към бюджета това не е „изливане на средства“, а приоритизиране. Приоритет по думите на Ананиев в бюджет 2021-ва е здравеопазването, което ще получи финансиране от 6 млрд. лева.

БЛС: 10% от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите изделия, спиртните напитки и горивата, да се използват за финансиране на бюджетни пера на НЗОК

По време на втората национална конференция „Заедно за повече здраве“, проведена на 22-ри октомври, Българският лекарски съюз излезе с открито писмо до правителството, водено от Борисов. В него се казва следното:

През 2020 г. българското здравеопазване се сблъска с безпрецедентно предизвикателство. Пандемията COVID-19 по категоричен начин демонстрира, че здравната система е основен елемент на националната сигурност. Мерките, предприети от Правителството и здравните власти дадоха резултат и поставиха пандемичната ситуация под контрол.

2021 г. ще е година на нарастване на търсенето на медицински услуги и лекарствено лечение поради обективни устойчиви във времето фактори като застаряване на населението и повишена заболеваемост, но и поради забавеното и непотърсено от пациентите лечение през 2020 г. в резултат на страха от COVID-19. Възможни са и непредвидени разходи за справяне с инфекцията. Въпреки забавянето на икономиката, българското общество очаква повече и по-ефективни публични инвестиции в здравната система през 2021 с оглед посрещане на здравните потребности на населението, справяне с пандемията и постигането на максимален здравен резултат за българските граждани.

Като приветстваме готовността на правителството да осигури допълнително финансово обезпечаване на здравната система през 2021-та  с 460 млн. лв. смятаме, че е необходимо тези средства да бъдат насочени към Националната здравноосигурителна каса и разпределени оптимално целесъобразно по бюджетни пера, за да бъдат гарантирани неотложните разходи за справяне с пандемията и осигуряване на здравното обслужване на българските граждани.

С оглед на предстоящия труден период от първостепенно значение е да се осигури организационно здравната система, нейното устойчиво финансиране, предвид предстоящите предизвикателства и неотложни разходи. В тази връзка предлагаме, допълнителните средства за здравеопазване през следващата година да бъдат осигурени като 10% от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите изделия, спиртните напитки и горивата, да се използват за финансиране на бюджетни пера в НЗОК. Тези средства ще бъдат разходвани за ограничаване, промоция, превенция и лечение на заболяванията, свързани с употребата на тютюневи изделия, злоупотребата с алкохол и ефектите от горивата, които също са свързани с влошаване на общото здравно състояние на обществото.

Убедени сме, че само с конструктивен диалог и обединени усилия на всички страни в здравната система- институции, браншови, съсловни и пациентски организации, може да се осигури достъпно, съвременно и адекватно медицинско лечение и здравни грижи на българското общество“.

Министър Ангелов на първия си брифинг: С 30% се увеличават заплатите на огромна част от работещите в системата на здравеопазването

С 30% се увеличават заплатите на огромна част от работещите в системата на здравеопазването, обяви на първия си брифинг през юли месец новият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Допълнителни 12,4 млн. лв. ще бъдат насочени към над 6000 души от здравната система, като този разход е устойчив и се запазва и през 2021 г., подчерта министърът.

Вдигат заплатите: На лекарите с 600 лв., на сестрите с 360, на полицаите с 15%

237 милиона лева ще бъдат осигурени за повишаване на заплатите на медиците от догодина. Предложението, разпоредено от премиера Борисов,...

Става въпрос за 2468 души, работещи в РЗИ, 203-ма служители от Националния център по заразни и паразитни болести, 87 служители от Националния център по радиобиология и радиационна защита, 170 работещи в Националния център по обществено здраве и анализи, 175 – от Изпълнителната агенция по лекарствата, 99 – от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, 1440 от психиатричните болници, 511 от центровете за трансфузионна хематология, 73 от НЕЛК и 821 от системата на НЗОК, командировани за подсилване на усилията в здравните инспекции.

Увеличават се също така средствата по Наредба 3. За целта е отделен допълнителен финансов ресурс от 11,3 млн. лв. От тях 9,5 млн. лв. ще бъдат допълнително отпуснати на 44 лечебни заведения, които са свързани с поддържането на структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, в това число и коронавирус.

2 млн. лв. се разпределят между лечебни заведения, в които се лекуват специфични и неспецифични белодробни болести, 12 центъра за психично здраве, 22 психиатрични болници.

„Сериозен проблем има и в общинските болници. Затова за оставащите пет месеца до края на годината се отпускат 19 млн. лв. в над 70 общински болници с оглед на достигане на минималните прагове, заложени в браншовото споразумение в сектор „Здравеопазване“ и увеличаване на заплатите на работещите там“, каза проф. Ангелов.

В НЗОК до края на годината ще бъдат отпуснати допълнително 126 млн. лв., с които ще се увеличат клиничните пътеки средно с 10%.

Кабинетът дава още средства на общините за образование (ВИДЕО)

Продължаваме да подпомагаме българското образование. Даваме общо 2,3 млн. лв. на общините за реализирането на 4 образователни програми....

„Има много недофинансирани клинични пътеки, там процентът ще бъде по-висок, а където са добре финансирани, процентът ще бъде по-нисък“, уточни министърът.

Той допълни, че този ефект ще доведе до увеличаване на приходите в над 350 лечебни заведения в България, от които 130 общински болници, 28 областни, 62 държавни, в това число и университетски болници.

„Това ще допринесе за възможността за увеличаване на заплатите на над 17 000 лекари от болничната помощ, над 44 000 професионалисти по здравни грижи в болничната помощ и над 10 000 души немедицински персонал“, каза още проф. Ангелов.

Министърът припомни и за осигурените допълнителни възнаграждения от по 1000 лв. за работещите на първия линия при борбата с COVID-19.

„Тези 1000 лв. чисто са гарантирани до края на тази година, сумата до края на годината е 107 млн. лв., които гарантират получаването на средствата от всички над 4500 медици в лечебните заведения, над 800 служители в РЗИ, над 2400 медици в ЦСМП, над 160 медиатори в 70 общини, над 1500 служители в РЗОК, командировани в РЗИ“, посочи той. Проф. Ангелов припомни и туристическите ваучери за 210 лв., осигурени за всички работещи на първа линия, като уточни, че общата сума по това перо възлиза на 15 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com