Повече лаборатории ще могат да правят PCR тестове за COVID-19 у нас

3769
Повече лаборатории ще могат да правят PCR тестове за COVID-19 у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде заповед, с която се разширява лабораторната мрежа за изследвания на лица със съмнения за коронавирус. В нея са включени 65 лаборатории, които ще правят PCR тестове. Заповедта с измененията подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, пред съответния административен съд по реда на Административно-процесуалния кодекс.

“Епидемичната обстановка в световен и в национален план по отношение на разпространението на COVID-19 сочи рязко нарастване на броя на заразените с новия коронавирус лица. Нараства и броят на лицата с клинични оплаквания, съответстващи на дефиницията за случай на COVID-19, при които е необходимо провеждането на лабораторно изследване по метода PCR с цел етиологично отграничаване на заболяването от други остри респираторни заболявания, типични за сезона.

Напрежение в Благоевград заради спрените направления за PCR тестове

Напрежение в Благоевград заради това, че направеления от личните лекари за безплатни PCR тестове днес няма да се издават. Има опашка о...

От съществено значение за общественото здраве е навременното диагностициране и изолиране на болни с COVID-19 с цел ограничаване разпространението на новия коронавирус и неговото здравно, социално и икономическо въздействие. В тази връзка, в страната е създадена лабораторна мрежа за провеждане на високоспециализирано медико-диагностично изследване „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ в определени за целта лаборатории в лечебни, здравни заведения и в РЗИ.

Поради нарастващия брой на лицата със съмнение за COVID-19, неравномерното разположение на лабораториите, които извършват PCR на територията на страната и техния недостатъчен капацитет за своевременно изследване на болни е необходимо лабораторната мрежа да се разширява, за да се осигурява достъп на гражданите от различни населени места до възможността за тестване за новия коронавирус и свързаните с това навременна изолация или хоспитализация на лабораторно потвърдени лица. Провеждането на лабораторен надзор на COVID-19 e в основата на предприемането на насочени противоепидемични мерки в обществото - при доказани епидемични огнища (семейства, работни колективи, домове за стари хора, детски и учебни заведения), при определяне типа на разпространение на инфекцията, при оценка на тежестта на протичане и степента на хоспитализация, целящи ограничаване предаването на заболяването, неговото правилно и навременно лечение, предотвратяване на възникнали усложнения и на неблагоприятните последици от COVID-19“, се казва в мотивите за разширяването на списъка с лаборатории.

Заповедта с пълния списък на утвърдените лаборатории може да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване