Председателят на БЛС категорично против по-малкото пари за медицинска дейност

4753
Председателят на БЛС категорично против по-малкото пари за медицинска дейност
Снимка: БГНЕС

Намаляването на цените на медицинските дейности е неприемливо, защото това означава лекарите да работят допълнително. Чрез намаляването на цените целим обеми вместо качествена медицина. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов, предаде БГНЕС.

Според него, трудът на лекарите у нас е ниско платен и това се дължи на ниските цени на дейностите. "България е номер едно в това отношение. БЛС не трябва да се бори за повече обеми, защото това води до работа и умора", категоричен бе Райчинов.

Председателят на БЛС смята, че цените на медицинските дейности трябва да достигнат тези в европейските страни. Райчинов обяви, че съсловната организация е поискала от НЗОК отблокиране на 25 млн. лв. от резерва на НЗОК. Целта е чрез тази сума до края на годината болниците да получат реално 95% от лимита си и така да изпълнят Методиката за цените и обемите на медицинските дейности. Ако това не се случи, БЛС ще оттегли подписите си от Националния рамков договор. БЛС е поискала от НЗОК и отблокиране на още 35 млн. лв. от резерва за онколекарства. Наред с това, сред исканията на съсловната организация са хемодиализата, раждането и интензивното лечение чрез интубиране, да не подлежат на лимит, тъй като при тези дейности няма как да има злоупотреби.

Райчинов поясни, че от съсловната организация не участват в регулацията на лекарствата. "Буквално бяхме изхвърлени от структурите, които се занимават с това", оплака се председателят на БЛС и подчерта, че няма никакъв ефективен контрол при изразходването им.

Данните сочат, че през последните 5 години разходите за медикаменти са нараснали с 90%, а разходите за лекарства за домашно лечение – с цели 97%. "При този ръст на медикаментите няма как да приемем рязкото поевтиняване на медицинските дейности", заяви д-р Райчинов и повтори, че лекарят трябва да получи достойно възнаграждение, а възнаграждението идва от цената.

Председателят на БЛС заяви, че благодарение на организацията НЗОК е получила близо 1,695 млрд. лв. допълнително през 2013 г. и над 3 млрд. лв. през 2014 г. "Откраднатите 1,4 млрд. лв. от НЗОК са върнати в здравеопазването, и то само благодарение на БЛС", каза още той.

Експерти искат чистка на държавни органи заради липса на лекарства

Надзорният съвет на НЗОК веднага трябва да си отиде заради методиката за разплащане с болниците. Това заяви известният проф. Милан Мила...

Припомняме, че вчера стана ясно, че частните болници ще дадат на съд новата методика за финансиране на лечебните заведения в България. Жалбата във Върховния административен съд е срещу постановлението на Министерския съвет, с което бе приета новата методика, която фиксира бюджетите на болниците. В свое становище и омбудсманът Константин Пенчев посочи, че моделът на финансиране на болниците, който бе въведен тази година, посяга на правата на пациентите и поставя под риск качеството на медицинските услуги, които предстои да се извършват у нас. В първоначалния си вариант този модел предвиждаше лечебните заведения да получат до 95% от парите, с които са разполагали преди година, а изхарченото в повече да не им се заплаща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com