Приеха бюджета на НЗОК за 2013 г.

15468
Приеха бюджета на НЗОК за 2013 г.

Със 111 гласа "за" и 27 гласа "против" парламентът прие на първо четене Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2013 година, предаде БГНЕС.

95 депутати от ГЕРБ, 15 независими депутати и един депутат от ДПС подкрепиха текста.

Предвижда се през 2013 г. да се запази размерът на осигурителната вноска от 8%, както и съотношението на вноската от работодател и работник от 60:40. Прогнозният брой на здравноосигуреното население за страната е 6.2 млн. души. Предвидените разходи и трансфери са в размер на 2 710 276 хил. лв., от които 2 383 511 хил. лв. са за здравноосигурителни плащания.

Основен дял в увеличението от 100 млн. лв. представляват новите дейности, включени от 2013 г. в обхвата на медицинската помощ, заплащана от НЗОК, а именно - ваксини за задължителни имунизации и реимунизации, амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания и с кожно-венерически заболявания, интензивно лечение, асистирана репродукция, високоспециализирана диагностика за РЕТ/СТ апаратура и роботизирана лапароскопска хирургия.

Касата има срок до април 2013 година да започне да плаща ваксините за задължителни имунизации и реимунизации. През 2013 г. средствата за лекарствени продукти за военноинвалидите и военнопострадалите са ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане чрез НЗОК.

Редактор: Десислава Ушатова

НЗОК ще плаща стентовете за мозъчни операции от догодина

Управителят на касата Пламен Цеков заяви, че здравната каса ще плаща стентовете на за мозъчни операции от догодина. Все още няма яснот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com