Рецептата на Мангъров как да лекуваме коронавирус (ВИДЕО)

39888
Рецептата на Мангъров как да лекуваме коронавирус (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Аспирин в малки дози, симптоматични лекарства като парацетамол и ибупрофен, за да лекуваме коронавирус – това е рецептата на вече сдобилия се със скандална слава доц. Атанас Мангъров. А ето и точните му думи (след 7:45 минута от видеозаписа), които бяха казани на организирано от АБВ събитие предвид факта, че утре, 10 ноември, партията на Румен Петков прави протест пред Министерския съвет от 18:00 часа срещу взетите мерки от управлението срещу COVID-19.

"Продължителността на острата фаза на COVID-19 е по-дълга, отколкото на човек му се иска – 2 седмици. Нормално е на 9-тия – 10-тия ден болен да продължи да прави фибрилитети, да вдига температура, въпреки че е изпил куп антибиотици – няма как да му спадне температурата от антибиотиците, просто защото това не се лекува с антибиотик. Това е едно самоограничаващо се заболяване, което си минава от самосебе си и се лекува, както се лекува счупен крак. Какво правите, като си счупите крака – не правите нищо, стоите в гипс и чакате да минат два месеца. През тези два месеца каквото и да ви дават, ще ви мине, но не защото сте пили едното или другото, а просто защото са минали двата месеца.

Унгария обяви частична блокада заради коронавируса

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обяви частична блокада в страната, насочено към ограничаване на нарастването на броя на ...

Всъщност лечението на тези болни трябва да се състои в антиагрегант (т.е. лекарство, което да пречи да се образуват тромбоцитни запушалки) - аспирин в малка доза по 100 милиграма, и евентуално симтоматични средства, парацетамол или ибупрофен и то само тогава, когато симптомите са много тежки. По начало не бива да се сваля високата температура, защото тя е физиологична защитна реакция – нещо, с което човек се бори с инфекцията. Когато температурата се сваля, не се помага, а се пречи. Трябва тихо и кротко да се изчака. Единственият смисъл човек да влезе в болница е при дихателна недостатъчност – но тя трябва да бъде истинска. За съжаление ¾ от болните в болница със симптоми, които са "на втория етаж".

Според Мангъров, няма още измислена конкретна терапия за хората, които влизат на интензивно лечение. "Целта на лечението е болните да се държат живи дотогава, докато не преодолеят това, което им се е случило", поясни той и добави, че в повечето случаи нещата завършват добре. "Има случаи, при хората загиват, но обикновено това са хора, които имат куп придружаващи заболявания и които са нелекувани или нередовно лекувани – това е вирус, който засяга предимно възрастните хора и хора, които имат куп придружаващи заболявания", подчерта лекарят.

Мангъров е убеден, че през 80-те години на XX век сме щели да видим 100-тина души в тежко състояние в интензивни отделения, около 1000 – 2000 души с грипоподобни заболявания – т.е. преди изобретяването на PCR технологията.

Доц. Мангъров посочи два начина за борба с епидемията. Първият - болните си седят вкъщи, карантинирани, всички други си живеят нормално. Да се спазва добра лична хигиена, да се избягват затворени помещения, най-рисковите да се пазят, което правели "за съжаление" Швеция и Беларус. Вторият – затваряне, социална дистанция, което в крайна сметка нанесе много тежък икономически удар. Оказа се, че тези страни, които бяха най-затворени и изолирани, при тях отново се наблюдава едно увеличаване на случаите, което води до ново затваряне, заключи той. И продължи с примерите – в Белгия има около 11 000 смъртни случая, в Швеция – около 5000 (по актуални данни от Worldometers към 9 ноември в Швеция има регистрирани 6022 смъртни случая, в Белгия – 13 055. В Китай обаче, където имаше страхотно затваряне, има 4634, а в Тайван, който е пример за превенция, смъртните случаи са едва 7 – ПОДРОБНОСТИ ТУК). "В момента, в който се отворим, всичко ще започне отначало", убеден е доцентът.

Борисов: Даваме още 81 млн.лв. за реорганизация на здравната система срещу коронавируса

„Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса. Днес осигурихме още 81 милиона лева за изпълнението на допълн...

Мангъров повтори и нещо друго скандално - че болниците нямали нищо против да приемат болни от COVID-19, но той трябва да лежи докато изтече клиничната пътека, иначе НЗОК няма да плати, а болниците са търговски дружества. Затова имало "задръстване" на лечебните заведения.

А защо вирусът не е изчезнал, както той прогнозираше? Обяснението му е, че смъртността на коронавируса е твърде ниска и затова останал - ако е бил като ТОРС (Sars-CoV), щял да изчезне. Искаше ми се да е така, поясни Мангъров и обясни неточната си пролетна прогноза с "неправилните данни за смъртността" - ТОРС затова де факто изчезнал.

Още: "Сериозен спад в броя на заразените с коронавирус, но при много по-малък брой тестове"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com