Слагана ли е на деца ваксина с изтекъл срок на годност на единия компонент?

17125
Слагана ли е на деца ваксина с изтекъл срок на годност на единия компонент?
Снимка: Gettyimages.com

Ваксина с компонент с изтекъл срок на годност е била раздаден на лекари от Столичната регионална здравна инспекция. Това е една от трите версии по скандален случай, касаещ здравето на най-малките в държавата.

Историята на майката

На 30 септември тази година майка сигнализира във Facebook група, че непосредствено преди поставянето на ваксина на децата ѝ е обърнала внимание, че единият компонент е с изтекъл срок на годност. Ето целият ѝ разказ:

„Здравейте момичета! Искам да предупредя всички майки, на които им предстои ваксината за морбили, рубеола и паротит. Днес трябваше да я сложат на децата ми и поисках да погледна срока на годност. Тя се състои от два компонента и на единия срокът беше изтекъл. Докторката каза, че така са им дадени от ХЕИ. Попитах я би ли я сложила и тя каза "не", но каза, че вече са ги слагали и никой не е погледнал, представяте ли си? Винаги поглеждайте преди да слагат ваксина. Хубав ден."

Ваксината е Priorix (Приорикс), а случката се е разиграла при уважаван педиатър от 29-та поликлиника в София. По думите на майката на ампулата, в която е бил разтворителят, е имало надпис „112009 -112014.“ Priorix е комбинирана жива ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Производител е GlaxoSmithKline.

Обяснението на педиатъра

Actualno.com се свърза с педиатъра, който е трябвало да постави ваксината и нейният коментар по случая е следният: "Няма ваксина с изтекъл срок на годност. Има разтворител четири ампули с изтекъл срок на годност".

На въпрос дали този разтворител се доставя в комплект с ваксината, докторът отговори, че са отделно, в две различни кутии. По думите ѝ разтворителят не е използван.

Становище на РЗИ-София

На изпратени от Actualno.com въпроси от столична РЗИ бяха така любезни да отговорят в рамките на същия ден, а именно:

„Биопродуктите, включени в Националния имунизационен календар, се предоставят на общопрактикуващите лекари от Столична РЗИ, като се спазва разписаното в „Процедура за действия при получаване, съхраняване и раздаване на биопродукти на лечебните заведения, работа с хладилна камера.

В тази процедура е вписано, че предоставянето на ваксините е става след извършен оглед от страна на специалиста на СРЗИ, който удостоверява целостта на опаковките и срока на годност на биопродукта.

До 07.09.2016 г. От Столична РЗИ е раздаван Prioriх със срок на годност 30.09.2016 г. , който е в индивидуални опаковки. Същият е могъл да бъде използван от лекарите до изтичане на срока на годност на биопродукта, а именно 30.09.2016 г.

От Столичната регионална здравна инспекция обясниха за Actualno.com, че „към 03.10.2016 година се предоставя Prioriх от партида, в която фабрично са пакетирани поотделно 100 бр. флакони и 100 бр. разтворител за сухо вещество за ваксината, предоставен от производителя. Флаконът и разтворителят могат да имат различен срок на годност. Отговорност на лекаря е преди поставяне на биопродукта да провери срока на годност на компонентите му.

Ангажимент за унищожаването на ваксините, след изтичане на срока им на годност имат лекарите, на които са раздадени.

Ваксината "Тетраксим" причини тежки обриви на деца в Пловдив

Няколко деца, ваксинирани с "Тетраксим" в Пловдив, са получили силна странична реакция от препарата. Министерството на здравеопазването...

Столична РЗИ ще инициира извънредна проверка в посоченото лечебно заведение по отношение на срока на годност на биопродуктите.

От всички представени дотук факти става ясно, че майката и педиатъра говорят за изтекъл срок на годност само на единият компонент, докато от официалната инстанция РЗИ обясняват, че се касае за ваксина със срок на годност до 30 септември включително.

От РЗИ-София не дадоха отговор на въпроса в каква точно опаковка са били ваксините от 29-та поликлиника, тъй като съгласно листовката Priorix представлява прах и разтворител за инжекционен разтвор (прах във флакон за 1 доза и разтворител в предварително напълнена спринцовка (0,5 ml)) със или без игли в следните количества в опаковка:

- с 1 отделна игла: опаковки по 20 или 40

- с 2 отделни игли: опаковки по 1, 10, 25 или 100

Пострадали от ваксини заведоха колективен иск в Япония

63 млади жени са завели колективен иск за компенсация в размер на 945 млн. йени (9 млн.долара) заради получените увреждания от ваксинат...

- без игла: опаковки по 1, 10, 20, 25, 40 или 100.

Priorix се доставя под формата на бял до светлорозов прах и прозрачен безцветен разтворител (вода за инжекции) за разтваряне на ваксината.

Различията във версиите напълно естествено буди още въпроси и притеснения у родителите. Друга майка споделя, че ѝ е било разрешено да види срока на годност, изписан на картонената кутия на ваксината, но не и тези на самата спринцовка и ампула, в които се съдържат субстанциите, които ще получи детето.

Самият производител потвърждава, че компонентите може да имат различен срок на годност.

На родителите остава да проследяват изключително внимателно процеса на ваксиниране на децата си и да помнят, че имат пълното право да получат всякаква информация, свързана с ваксината, като срок на годност и запознаване с листовката на български език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com