Според експерт чисти от COVID болници не може да има

1601
Според експерт чисти от COVID болници не може да има
Снимка: iStock

"Много трудно можем да отграничим болните, за да имаме чисти болници. Дори да ги изследваме на влизане, те може да са в инкубационен период и след някой и друг ден да развият симптоми и да позитивират. Няма вариант да се предвиди кой с кого е бил контактен и дали ще развие симптоми на коронавирус." Това каза пред btv проф. Ива Христова – зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Към момента много от отделенията всъщност имат стаи за COVID болни, и преходни стаи, в които пациентът да изчака докато е ясно състоянието му, даде пример тя с работещ механизъм.

Случаи на повторно заразяване с коронавирус или на реинфекция - в България не търсим активно отговори

Все повече данни за каращи отново COVID-19 хора има в България. Точна статистика обаче няма. Според информация, цитирана от bTV, само ...

По отношение на завръщането на учениците в клас, пък макар и с маски от днес, експертът коментира: "Търси се баланса с това те наистина да получат добро образование. Но от медицинска гледна точка е много, много рисковано. И от друга страна винаги съм си мислела, че който си учи, ще си учи и дистанционно и онлайн, а който се опитва да изкръшка, той ще използва онлайн възможност.Така че това няма да доведе до кой знае какво повишение на успеваемостта. И така, както в грипна епидемия спирахме за известно време учениците, така максимално трябва да го използваме и сега това спиране."

Защо сме на челно място по заразени и по смъртност в Европа? "Тук са много причините. За мен основните са, че от една страна се даде гласност на хора, които не говореха експертно. Доби широка гражданственост, че всъщност няма зараза, няма вирус, маските са едва ли не вредни, което свали защитата на населението. От друга страна, във всички страни в момента има подем на населението и така или иначе зимния сезон очакваме на всякъде максималните стойности на заболелите, но как да кажа... като съзнание трябва да пораснем с бързи темпове, ако искаме да оцелеем. Като съзнание, т.е. не само основните мерки – те трябва да са задължителни. Това е минималното, което можем да направим. Да не се събираме, да носим маски, да седим на дистанция – не само това. За мен основното е разумността, когато човек има някакви съвсем леки симптоми. „Ама аз имам само хрема. Аз всъщност съм си добре и ще си ходя на работа.“ – Не не е така. В момента такова е разпространението на COVID, че останалите вируси имат много малък дял, т.е. когато не се чувствате добре , шансът да бъде COVID, е много, много голям. И като такъв е шансът, вие сте длъжни да мислите за останалите хора: за човека, при който ще отидете в работа и ще заразите в стаята; за роднините, с които ще се виждате. Моят апел е при първи симптоми, дори преди да сте се изследвали, просто се самокарантинирайте, за да не се разпространява заразата. Това е много, много важно, дори при съвсем леки симптоми.", посъветва експертът.

"Влизаме в сезона на грипа, при всички случаи няма да ни подмине. Ще бъдат и двете инфекции (бел.ред. – с коронавируса). Голямата надежда е, че всъщност грипът ще бъде с много по-малко случаи тази година, защото все пак мерките, които се взимат за корона, ще помогнат и за грип. Така че, поне такива са наблюденията в Южното полукълбо, където мина сезона, и при всички случаи – това са мерки, които помагат. При всички случаи ще имаме по-ниски стойности.", прогнозира проф. Христова.

"Възможно е да сме болни от грип и коронавирус едновременно– само че няма да бъде твърде често. Възможността е от това, че всяко едно вирусно заболяване предразполага към следващо т.е. донякъде се подтиска имунитета и ние ставаме по-предразположени към бактериални и вирусни заболявания, така че – да , възможно е, ще го има, въпреки това няма да е твърде често. Много притеснително е даже, защото и двете инфекции са много сериозни, с един и същи таргетен орган и един и същи имунитет сме ние т.е. когато той допусне една инфекция, ще допусне и друга. И тогава по принцип инфекциите протичат много по-тежко. Слава богу, има някакво събуждане на съзнание и все по-голямо търсене на противогрипни ваксини, коментира още експертът.

България вече е на първо място по смъртност от коронавирус в Европа

България вече се намира на първо място по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз. Това показват данните на Европейския център за конт...

А доколко работи ваксината срещу COVID-19, ще научим при реалното й приложение в живота- не е ясно дали ще предпазва напълно или ще се налага преваксиниране, смята проф. Ива Христова. "При всички случаи за широко предлагане на ваксината ще говорим след Нова година, най-рано към март месец."

"Антигенните тестове се оказаха нещо много достъпно и положително. Те могат да се изпълняват много лесно.Последните данни от миналата седмица - има препоръки на ЕК за широко прилагане на антигенните тестове, тъй като тяхната чувствителност вече е над 95%. Съответно, Европейският център за контрол на болестите промени дефиницията на случаите - кога имаме констатиран случай на COVID-19 - допълни резултат от PCR или от бърз антигенен тест. Съвсем скоро положителен бърз антигенен тест ще ни слага под карантина, ще важи по същия начин , ще бъде включен в общата регистрация. Което ще доведе до повишаване на откриваемостта на случаите и съответно ще ги повиши", каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com