Вече излизат първите резултати от клинични проучвания на две ваксини

3371
Вече излизат първите резултати от клинични проучвания на две ваксини
Снимка: БГНЕС

Радващото е, че вече излизат първите клинични проучвания на лекарства и ваксина - двете не са взаимоизключащи се. Преди няколко дни от китайски институт, а вчера от американска ваксина. Резултатите са от Фаза 1 - проучване при малка група пациенти, което показва, че те са безопасни. Следва Фаза 2 – изследване при повече пациенти и търсим първи данни за ефикасност – предпазване от заразяване. След това е Фаза 3 и след това се регистрират ваксините. Щом имаме резултати от Фаза 1, значи в тези две проучвания тече Фаза 2. Това е много обнадеждаващо и очаквам резултатите да се получат бързо, заради големият брой новозаразяващи се в момента. Това заяви пред БНТ имунологът д-р Велизар Шиваров.

Едното от лекарствата е одобрено от Европейската и Американската агенция по лекарствата – "Ремдесивир". То е едно единствено за момента, одобрено и от двете агенции. Лечението с него се прави интравенозно в болнични условия и е с 5-дневен курс. Лекарството е за точно определени болни с определени клинични показания, подчерта експертът.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 15 юли

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е...

След като приключат проучванията и се одобри ваксина, е важно най-вече колко бързо може да се произведе тя, каза още той.

Вече има данни, че и деца прекарват по-тежко вируса. Автоимунна реакция е. Там обаче има ясна генетична предразположеност. Такива варианти на гена в българската популация почти няма, т.е. рискът за такова развитие на болестта при деца е много нисък, каза Шиваров.

Кръвната група има значение за възприемчивостта на вируса. По-малко уязвими са тези с кръвна група О. Има и зависимост в предаването на вируса от човек с една кръвна група към човек със същата. Но това в момента няма практическа стойност, каза той.

За масовите скрининги: Всяко проучване не може да бъде представително за цялата популация – колкото и да е голямо. Има други рационални начини за проследяване. Например, хора които даряват кръв - те така или иначе се изследват, може да се добави и това изследване. Така може да се види на случаен принцип колко са се срещали с вируса, предложи имунологът. С едно важно уточнение, че всяко изследване трябва да има ясни данни за брой изследвани, период, години и други характеристики на изследваните. Важно е за проучванията после, подчерта д-р Шиваров.

Започват нови тестове на "Ремдесивир" като средство срещу коронавируса

Американската компания Gilead Sciences - разработчикът на антивирусното лекарство "Ремдесивир" - започва изпитания, по време на които л...

Това, което може да се прави сега, за да се заздрави организмът за есента, е човек да стои повече на слънце, за да стимулира производството на Витамин Д, каза още експертът.

Надежда от българско проучване за лекарство, извънредната обстановка остава до края на юли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com