Властта не дава конкретни срокове за началото на реформата в Спешната помощ

2056
Властта не дава конкретни срокове за началото на реформата в Спешната помощ
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Създаде се работна група, която в спешен порядък ще извърши преглед на действащия към момента медицински стандарт по специалност "Спешна медицина", с цел ефективното изпълнение на дейностите по оказване на спешна медицинска помощ. Това заяви зам.-министърът на здравеопзването д-р Любомир Бакалииванов по БНТ. 

Одит ще бъде извършен във всички спешни отделения на лечебните заведения, както и ще бъде преразгледана нормативната уредба, касаеща обслужването на спешни пациенти, каза той като поводът е случаят с починалата жена във Враца. 

Шефът на здравната комисия: В линейките ще са парамедици, а лекарите - в болниците

Въвеждаме реформа, в която да се освободи място на парамедиците в линейките, а лекарят в болницата ще ръководи екипа. Той няма да говор...

Той обясни още, че България очаква да закупи 6 хеликоптера, 5 от тях с пари по новия план за възстановяване и устойчивост. Всяка от машините щяла да се произвежда по година и половина и да се доставят една след друга. Така от думите на зам.-министъра излезе, че хеликоптерите ще се доставят поне 9 години. Бакаливанов се похвали и че проектът за купуване на хеликоптери е напълно готов. Всъщност той е готов поне от юли, 2021 година и е жертва на голямото забавяне около изготвянето на окончателна версия на Националния план за възстановяване и устойчивост. Планът още се бави, като не е ясно защо правителството не авансира предварително с национални средства проекти, които така или иначе е твърдо решило да реализира и в последствие да чака пари от ЕС.

Проектът за закупуване на хеликоптери беше един от приложените проекти към Плана за възстановяване и устойчивост още през юли, 2021 година. Проекът бе разделен на три обществени поръчки- доставка на хеликоптери, изграждане на хангари и строителство на площадки към болници, като сключването на първия договор бе предвиден за първото тримесечие на 2022 г. Този график вече не е валиден, като в последната версия на проекта - от октомври, първият договор е отложен за второто тримесечие на 2022 г. Не е ясно дали няма допълнителни отлагания на срокове в последния вариант на проектите след встъпването в длъжност на новата власт, който към момента не е публичен. Според индикативния график доставката на всички 5 хеликоптера трябва да приключи до третото тримесечие на 2026 г. Първият хеликоптер ще бъде доставен 2024, 2025 г. ще дойдат още две машини, и последните две ще бъдат доставени през 2026 г. Проектът е за 100 млн. лв. с ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com