Закриват специализираните ТЕЛК

44905
Закриват специализираните ТЕЛК
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Специализираните трудовоекспертни лекарски комисии (ТЕЛК) ще бъдат закрити и всички болни ще бъдат освидетелствани от общите лекарски комисии. Промяната се обсъжда отдавна, а Министерството на здравеопазваенто вече е готово с конкретните поправки.

Проблемът съществува отдавна. Заради липса на лекари, част от тях вече не съществуват и хиляди пациенти с очни, белодробни и психични заболявания буквално кръстосват цяла България, изминавайки стотици километри, за да бъдат освидетелствани.

Андреева: Новият метод за болничните бюджети е добър, ще има сливане на ТЕЛК-ове

Не, не мисля, че се създават предпоставки да се връщат пациенти с новия начин за определяне на бюджетите на болниците. Това заяви здрав...

Решение на този проблем се чака отдавна. В предложението на зЗдравното министерство, качено на сайта на ведомството, пише че специализираните ТЕЛК-ове ще бъдат закрити, а хората ще се освидетелстват от така наречените общи ТЕЛК-ове, каквито има във всички области на страната. Предвиждат се и още облекчения, информира bTV.

Проектът на министерството предвижда още при освидетелстване пред ТЕЛК да важат резултатите от изследвания, правени през последната година. Личните лекари ще прилагат заверени копия от медицинските документи, без да се налага повторното им назначаване. „Това, разбира се, спестява не само време на пациента, а ще се спестява и ресурс, защото всяко едно изследване струва пари”, обясни здравният министър Таня Андреева.

Изследвания ще се правят само ако наличните не са актуални или не са достатъчни за изясняване на състоянието на пациента.

Предложените промени са качени на сайта на здравното министерство. След 14 дни се очаква да бъдат гласувани от кабинета, а след това и от парламента.

НЗОК готви промяна по отношение на ТЕЛК

Промени в регламента за ТЕЛК и облекчаване на процедурите обеща новият директор на НЗОК д-р Румяна Тодорова в сутрешния блок на БНТ. То...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване