Заместникът на Кантарджиев: Определено ще трябва да затягаме мерките, за да не умножаваме по 7

9256
Заместникът на Кантарджиев: Определено ще трябва да затягаме мерките, за да не умножаваме по 7
Снимка: Getty Images/Guliver

Две са важните неща – че британският вариант на коронавируса засяга по-млади хора и че носи по-висок вирусен товар. Определено ще трябва да затягаме мерките – с известно закъснение тази вълна ще стигне до България. Това заяви зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

На въпрос какво значи да затегнем мерките, отговорът не беше конкретен – трябва да прегледаме какво се случва в Западна Европа. И предупреди, че Великобритания много късно реагирала, а като реагираш късно, строгите мерки не работят толкова добре. "Мога да говоря само за кошмара за болниците, който ще се зададе", каза тя при питане какво да се прави с ресторанти, заведения и молове.

Заради новите варианти на COVID: Европейската здравна агенция зове за по-строги мерки

Европейската агенция по борба с епидемиите призова страните-членки да бъдат готови да въведат по-строги мерки през идните седмици. Така...

В крайна сметка, Ива Христова заяви пред Нова телевизия следното – отваряме нещо, но ако се видят данни, веднага да се затваря т.е. реакцията трябва да е бърза. Според нея, дистанция от 1,5 даже 2 метра трябва да се поддържа, както и да няма събиране на много хора на места без вентилация. За училищата Ива Христова е категорична, че там на 20 минути трябва да се отварят прозорци и да се прави течение, защото аерозолът от заразени се задържа дълго във въздуха.

Професорът все пак успокои, че не значи, че едно заразено дете в класна стая би заразило 27, каквито модели има - това е в идеални условия от негативна гледна точка. Проучвания в България не са правени, поне на мен не ми е известно, добави тя. В Германия има проучвания, а вирусът е сходен там и тук – ако няма проветрение, всички вдишват и кой ще се зарази зависи от имунната му система. Към момента около 40% от хората се заразяват, не всички, но трябва да се вземат мерки, резюмира професорът.

Няма данни новите варианти да са по-тежки и по принцип се очаква с течение на времето вирусът да намалява сила си. Има данни за повторно заболяване от коронавирус, по правило протича по-леко, но няма гаранция – повторното заболяване идва заради зараза с друг вариант на COVID-19 и случаите са по-редки, обобщи проф. Христова.

Досега проучванията сочат, че РНК ваксините работят и срещу новите варианти на вируса. AstraZeneca е в готовност да реагира с изменение на ваксината. Не мога да кажа дали тези доставки, които чакаме от AstraZeneca, покриват бразилския вариант. Производителите са готови да реагират – нямам притеснения за ваксините, обясни Христова.

Здравният министър не каза, че заради британския коронавирус ще спрем изборите

Дали може да има отлагане заради британския вариант на коронавируса? На този въпрос здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, ч...

"Бъдещето ще покаже по колко ще се умножава, но при всички случаи ще има стабилно нарастване – след като Германия се задъхва ... Мисля, че трябва да сме готови да реагираме", подчерта Христова. Според нея, след като засега единственият компромис е образованието (да се отвори поетапно за ученици от V до XI клас и то само за 3 класа, които да ходят присъствено на смени), това изглежда разумно.

Що се отнася до ваксинацията срещу COVID-19, мнението на проф. Христова е, че не трябва да има натиск и че хората ще се убедят, като видят ефекта при първите ваксинирани.

Към днешна дата отварянето на молове, на ресторанти, не е възможно, макар че данните са категорични, че експертите са дали правилните съвети за ограничаване на заразата. Това заяви и директорът на Александровска болница проф. Борис Богов пред БНТ.

Виждаме каква е ситуацията в Европа – там ръстът на заболелите е скочил извънредно много, предупреди Богов. И напомни, че в България никога не е имало пълен локдаун.

Математик вижда училищата и ресторантите като ключ срещу по-заразни варианти на коронавируса

Англия управляваха по-лошо кризата у нас и оставиха до последно училищата да работят, за разлика от нас, макар и ние да реагирахме по-к...

Още: Мутиращият коронавирус – спокойствие преди буря и за България, и за света

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com