Здравният министър с подробности за детската болница - ще има покрив за хеликоптер

1432
Здравният министър с подробности за детската болница - ще има покрив за хеликоптер
Снимка: БГНЕС

„Не мисля, че държавата е опряла дотам, че да няма пари да построи сграда за една детска болница, при условие че се заделят средства за други, по-маловажни неща“. Това обяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев пред БНТ ден след като направи изявление, че държавата е избрала окончателно терен за построяването на Национална детска болница.

Става въпрос за 40 дка терен, намиращ се в столичния район "Овча купел - Горна Баня". На въпрос каква ще е цената за изграждането на лечебното заведение, Меджидиев каза, че оценка ще се прави след изготвяне на проекта и след узаконяване на терена, тъй като в момента на него има частен имот. Вчера той и регионалният министър Иван Шишков обявиха, че със съдействието на кмета на "Овча купел" са направили така, че имотът да бъде преместен, а друг, който е общински и пак е част от терена, да стане собственост на държавата.

Лекари от държавни болници скочиха срещу идеята за частна детска болница

От предстоящите решения на политиците зависи как изобщо детското здравеопазване ще се развива занапред. Това каза директорът на Специал...

Попитан защо само се говореше за детска болница, а още нямаме такава, министърът заяви: "Учудих се, че над 3 години само се дебатира, създават се работни, експертни групи. А това го правим, ако искаме да забавим един проблем и той да не се реши. Така се отмята проблемът настрани, а той е съществен. Населението има нужда от това и съм доволен, че беше основен приоритет на нашето служебно правителство. Изключително важно е, че беше определен като обект от национално значение", повтори той.

Окончателно ли ще е обаче решението, след като и преди имаше одобрени идеи - за терен до Александровска, за обединяване на детската болница с болница „Лозенец“, имаше протести „за“ и „против“? Меджидиев не отговори директно с "да".

"Избрали сме този терен сред общо 5, които са разглеждани през годините, проведохме разговори с експерти по архитектура, градоустройство и строителство. Теренът има невероятно много предимства пред другите. Първо, локацията, второ – микроклиматът е уникален, има минерална вода и газификация, има електропреносна мрежа, която позволява захранване. Комуникацията е на високо ниво - има спирка на метро, на градски транспорт, категорично ще се изгради голям паркинг. Намира се на два булеварда и една улица", каза той.

"На терена има 15 дка парк със зелени площи. Ще има хотел за родителите. По програмата по Плана за възстановяване отваряме процедурите по спешната помощ по въздуха, а болницата ще има покрив, на който да каца хеликоптер и да може директно да се сваля детето в реанимационните и операционните зали, ако имаме спешен случай", заяви министърът.

Здравното министерство прати на прокуратурата проверката за детската болница

Звено „Вътрешен одит“ в Министерството на здравеопазването извърши проверка в „Здравна инвестиционна компания за...

ОЩЕ: Купуваме медицински хеликоптер на лизинг

Договорът, сключен с дружеството "Детско здраве" за стария проект на болницата, е прекратен на 19 август от служебното правителство. Авансът от 9 милиона лева е изискан обратно от държавата, но все още не е възстановен. "Няма възможност да откажат, средствата трябва да бъдат възстановени. Имаме множество покани към тях, но към момента не е възстановен предоставеният аванс", каза Меджидиев.

За строежа на новата сграда ще бъде открита нова обществена поръчка. В здравното министерство са постъпили документи за проект за частна детска болница, каза министърът, но те са върнати към подателя, тъй като не са били напълно окомплектовани.

"След разглеждането на експертите от МЗ, те се насочват към ИА "Медицински наздор", откъдето трябва да се получи становище, трябва да се получи и становище от НЗОК и тогава вече Министерството на здравеопазването се произнася за целесъобразността на този проект. Изпълняваме процедури по закон, не целим да спираме и разрешаваме проекти", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване