Здравният министър с повече контрол над НЗОК след законова промяна, опозицията се възмущава

1563
Здравният министър с повече контрол над НЗОК след законова промяна, опозицията се възмущава
Снимка: БГНЕС

За пореден път ГЕРБ предизвика скандал в парламента със свои законодателни предложения в областта на здравеопазването. Става въпрос за промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от депутати от управляващата партия, начело с Даниела Дариткова – шеф на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия в Народното събрание. През последните месеци Дариткова внесе цяла поредица от поправки в различни закони, засягащи здравеопазването.

Промените засягат т.нар. механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който се прилага за лекарствените продукти, заплащани напълно или частично от касата.

Този механизъм ежегодно се приема с решение на надзорния съвет на НЗОК. Сега управляващите предлагат по този механизъм да се упражнява допълнителен контрол от здравния министър „чрез планови и внезапни проверки”.

В тази контролна дейност министърът ще бъде подпомаган от комисия, назначена от него, в която ще влизат по двама представители на собственото му ведомство, на Сметната палата, на Националната агенция за приходите (НАП) и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Въз основа на резултатите от проверките на комисията здравният министър ще може да предлага промени по механизма за устойчивост на бюджета на НЗОК.

Журналист от Биволъ: Когото и да подкрепите на изборите, освен ГЕРБ и ДПС, има потенциал за промяна

"Констатирам една странна и неприятна тенденция. Българинът, включително и много мои приятели тук, са готови да охулят всяка нова идея,...

БСП: ТОВА Е БЕЗОБРАЗИЕ

Идеята предизвика мощна съпротива от страна на опозицията в лицето на БСП и ДПС. Соцдепутатът Георги Михайлов – лекар по професия, нарече законопроекта „абсолютна безобразница”, която „създава механизъм на механизма на контрол на касата”.

„В последните 6 месеца съм онемял. След 4 години на безмълвие и безвремие в здравеопазването се изсипаха една кофа абсолютно недомислени закони. Този е поредният. Тук е вече чутовен скандал”, обяви Михайлов, цитиран от Сега.

Той посочи, че при обсъждането на проекта в парламентарната здравна комисия против са се обявили на практика всички институции, които са споменати в него – Сметната палата, НАП, дори самият здравен министър.

„Стана като новата конституция – всички са против, но ние казваме: не се отказваме, искаме да дискутираме въпроса. Какво да дискутираме това безумие, което се предлага?”, рязко заяви депутатът от левицата. И прогнозира: „Вие залагате тук една законодателна бомба, която ще дебалансира бюджета на касата и ще излязат от обръщение и регистрация медикаменти, които са стратегически.”

Антон Кутев: Договорка с ГЕРБ ще бъде унищожителна за БСП

Договорка на БСП с ГЕРБ ще бъде унищожителна за БСП, каза пред БНР депутатът и член на Националния съвет на БСП Антон Кутев. Въпросът з...

ДПС: В ЮРИДИЧЕСКИТЕ ФАКУЛТЕТИ ИЗУЧАВАТ БЕЗУМИЯТА НА ГЕРБ

Нигяр Джафер от ДПС – също лекар, обяви законопроекта за „юридически несъстоятелен”. „Предлагате създаването на надзорен съвет на надзорния съвет на здравната каса. Може би по подобие на наблюдаващия прокурор на главния прокурор. Това са абсурди”, каза Джафер.

Тя напомни, че и в момента държавата разполага със сериозно присъствие в надзорния съвет на НЗОК – двама зам.-министри на здравеопазването, представители на финансовото министерство и на НАП.

„Трябва да спрем законодателната вакханалия в здравеопазването. Юридическите факултети започват да изучават безумията, които са създадени в законодателния орган в България. Това е срам за всички”, обобщи депутатът от ДПС.

От ГЕРБ обаче не се отказаха от предложението си. При гласуването вносителите получиха подкрепата на партньорите си от „Обединени патриоти”, както и от „Воля”, и законопроектът беше одобрен на първо четене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com