Здравното министерство няма да ликвидира болницата в "Овча купел"

4117
Здравното министерство няма да ликвидира болницата в "Овча купел"
Снимка: БГНЕС

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация е добре работеща и предлага добра грижа. Няма причина министерството като стопанин да ликвидира такъв обект. Не е целта на това, което министерството прави. Това заяви пред БГНЕС заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Припомяме, че в нарушение на интереса на болницата, чийто принципал е Здравното министерство, неговото ръководство отнема минерални извори в “Горна баня” и “Овча купел” и прилежащите им сгради, за да ги предостави безвъзмездно на Столична община. Решението се взима в момент, в който министърът на здравеопазването Николай Петров е в болнични. Замества го в момента Лидия Нейчева, която е фармацевт.

Свищовската болница има 800 000 лв задължения

800 000 лева са задълженията на свищовската болница към момента. Това каза кметът Генчо Генчев. Той съобщи, че преди няколко седмици ле...

Директорът на болницата в „Овча купел” получи на 21 септември т.г. решението, протокол на едноличния собственик - МЗ, че е взело решение капиталът на болницата да бъде намален от 543 000 на 89 130 лева.

„Това означава, че почти всички активи на болницата са прехвърлени безвъзмездно на Столична община. „Този протокол ни задължава да извършим действията, за да се осъществи това нещо – да има нов собственик, т.е. Софийска община. МЗ ни нарежда с този протокол да предприемем нужните действия за процедурата по прехвърляне на тези имоти”, заяви пред БГНЕС тогава директорът на болницата Йордан Иванчев.

След този документ ръководството трябва да прехвърли на Общината парка, балнеолечебницата и двата имота в квартал Горна баня. Това са приблизително 90% от всички капитали на болницата. „Реално болницата, предполагам, ще може да функционира известен период от време. Но при положение, че целият капитал е сведен до под 90 000 лева, това ще бъде изключително кратък срок. Говоря за месеци”, констатира Иванчев.

„От активите на дружеството се извеждат две сгради, за които нито самото дружество, нито министерството може да положи грижа на този етап. В близко дори в средносрочен план също не може да положи грижи за тези сгради”, каза днес зам.-министърът. Той обясни, че са много скъпи, нямат финансова възможност. „Извеждането от тези активи да ги наречем, ще му намали капитала, но има вариант това да бъде компенсирано”, посочи Мирослав Ненков.

Още една болница в страната е пред фалит

Поредна болница в страната е пред фалит – лекарите от здравното заведение в Димитровград заплашват с протести и масови оставки, з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com