Здравното министерство ограничава паралелния износ на лекарства

1369
Здравното министерство ограничава паралелния износ на лекарства
Снимка: Pixabay

Разчитаме на подкрепа от всички политически сили, за да се ограничи паралелният износ на лекарства, за да не страдат пациентите от това. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева. Тя представи проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Нейчева подчерта, че възприема като лична кауза предвиденото въвеждане на състрадателната употреба на лекарства. "Състрадателната употреба визира лекарства, за които клиничните проучвания са затворени или приключили, не се плащат от обществени фондове, изключително скъпи са, нямат разрешение за продажба и българските пациенти нямат достъп до тях", обясни Нейчева.

Предлагат глоба до 40 хил. лева за износ на лекарства

Глоба от до 40 хил. лева заради износ на прекомерен износ на лекарства предлагат депутатите Емил Райнов и Нигяр Сахлим Джафер, които са...

Според нея пациенти, за които няма алтернатива за лечение в България, биха получили възможност, която дава много добър резултат, ако се въведе състрадателната употреба на лекарства. Цената на медикаментите ще бъде плащана от фирмите-производители.

"Гарантирам, макар и не 100%, че ще се опитаме да регулираме реекспорта на лекарства", каза още Нейчева.Тя допълни, че в първия момент промените няма да са много приемливи за някои участници. Когато обаче това е национален интерес, тогава трябва да се обединим около идеята, защото хората страдат от недостига на лекарства", добави тя.

Ще бъде създаден Експертен съвет и списък за наблюдавани лекарства, за които е регистриран недостиг, посочи Нейчева още едно от предложенията в проекта. Когато се установи, че дадено лекарство го няма в пет аптеки, то ще се вписва в ограничителен списък.

Друго предложение, направено в проекта, е свързано с намаляване на административната тежест за клинични проучвания. Ще се намали и административната тежест върху дарените на болниците лекарства.

Юнкер похарчил 25 000 евро за полет от Брюксел до Рим

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е похарчил 25 000 евро за частен самолет, с който деветчленна делегация да пътува ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване