103 години Рей Бредбъри: Майсторът разказвач, който предсказа бъдещето

5833
103 години Рей Бредбъри: Майсторът разказвач, който предсказа бъдещето
Снимка: Alan Light/CC BY 2.0

Днес се навършват 103 години от рождението на Рей Бредбъри (1920-2012) - един от най-значимите и влиятелни автори на научна фантастика и фентъзи за всички времена. Бредбъри е роден в Уоукеган, Илинойс и започва да пише разкази още на 12-годишна възраст. На 22 години прави първата си самостоятелна публикация, а на 24 вече e професионален писател. Той е изключително продуктивен и оставя след себе си богато творчество от над 200 художествени произведения, включително романи, разкази, пиеси и стихотворения.

Творбите на Бредбъри са жанрово и тематично разнообразни. След техните многобройни теми са рисковете от технологиите; злоупотребата с власт, сложността на човешката същност, цензурата и важността на въображението. Сред най-известните му произведения са романите "451 по Фаренхайт" (1953 г.), "Вино от глухарчета" (1957 г). и “Нещо зло се задава” (Something Wicked This Way Comes) (1962 г.), както и сборниците от разкази "Марсиански хроники" (1950 г.) и "Илюстрираният човек" (1951 г.).

Разказът "Пожарникарят" (първообраз на "451 по Фаренхайт") на корицата на брой 2/1951 г. на Galaxy Science Fiction. Илюстрация: Чесли Боунстел, Източник: Galactic Central/Public domain

Някои от технологичните предсказания на великия фантаст се сбъдват. Например в романа си "451 по Фаренхайт" той описва общество, в което хората носят на ушите си "раковини", “електронни пчели” и "радио напръстници", които силно напомнят за съвременните слушалки “тапи” и Bluetooth слушалки. Писателят предсказва и големите телевизори с плосък екран. Бредбъри предрича и това, че хората ще разговарят с приятелите си чрез “цифрова стена”, като по този начин предвижда едновременно видеочата и социалните мрежи.

Бредбъри изпреварва времето си и като предупреждава за възможната злоупотреба с видео наблюдението, десетилетия преди то да стане нещо обичайно в градовете по света (отново в "451 по Фаренхайт" (1953 г.).

Писателят визионер е носител на многобройни награди, включително най-големите признания в света на фантастиката - призовете Hugo и Locus.

"Подводни пазители" на Бредбъри е на корицата на брой 12/1944 г. на Amazing Stories. Илюстрация: James B. Settles Източник: Wikimedia Commons/Public domain

Днес, 103-години след неговото раждане произведенията на Бредбъри продължават да вдъхновяват, замислят и забавляват читатели от цял свят и различни поколения. Неговото творчество продължава да бъде актуално и днес, когато сме изправени срещу редица предизвикателства, свързани с технологиите и бъдещето на човечеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно